Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi učitelja

Svjetski je dan učitelja, no imaju li razloga za slavlje? ''Svi misle da znaju naš posao...''

Na Svjetski dan učitelja jedan je razredni učitelj kako je to raditi taj posao, ali i koji su najveći problemi s kojima se susreće na radnom mjestu.

Učitelj razredne nastave Milenko Beneš kaže da je situacija za učitelje danas bitno drugačija nego prije pet mjeseci kada se nastava odvijala na daljinu. ''Vratili smo se u naše školske klupe. Pratimo nekakve protokole. Ali puno je bolje nego biti online'', rekao je.

Pročitajte i ovo Učenica Promjene u obrazovanju Hrvatska mora povećati broj gimnazijalaca: Gimnazijski program uvest će se u mnoge škole pod jednim uvjetom Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije"

Otkrio je da su inicijalne provjere na početku školske godine pokazale da rupa u znanju kod učenika ipak ima, no pred njima je cijela godina za ispraviti to.

Svi misle da znaju bolje

Kaže da je danas ponekad zahtjevno biti učitelj. ''U društvu je nekako uvriježeno mišljenje da ništa ne radimo, nismo cijenjeni. I onda dolazimo do toga da svatko misli da naš posao može raditi od nas. Ne znam je li itko od vas ikada došao kod doktora i rekao mu svoju dijagnozu i na koji će ga način liječiti, a ako treba na operaciju kako će ga operirati'', objašnjava ovaj učitelj i nastavlja da je kod učitelja to drugačije.

''Svi misle da znaju naš posao. Pusti naših pet godina faksa, ispite i metodike. Jednostavno te roditelji, pa čak i nepismeni korisnici društvenih mreža, mogu u svakom trenutku ocrniti i reći kako bi oni to bolje napravili'', kaže Milenko Beneš.

Ipak, smatra da on ima sreće jer u posljednje četiri godine radi s roditeljima s kojima nikada nije imao problema.

''Ali mnoge kolegice svakodnevno trpe torturu. Dobivaju razne e-mailove i poruke kojima se roditelji miješaju u njihov profesionalni, ali isto tako i privatni život'', govori Beneš.

Male plaće, anonimne prijave...

Kada je riječ o učiteljskoj plaći, ovaj učitelj razredne nastave kaže da ''mjesec jedva prođe''. ''Ali motivacija za posao mi ionako nije posao. A ako će netko zbog toga upisati učiteljski fakultet, savjetujem mu da ne upisuje'', poručuje Milenko Beneš.

Da može, ovaj bi učitelj u obrazovnom sustavu najprije promijenio – anonimne prijave. ''Ne znaš ni tko te prijavio ni zašto. Bilo bi dobro ako me netko prijavi da to bude osoba s imenom i prezimenom'', zaključio je Milenko Beneš.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene