Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U srijedu konačna odluka

Svjetske agencije o hrvatskom izlasku iz arbitražnog sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetske agencije prenose u ponedjeljak da se Hrvatska povukla iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, te da je slovenski premijer Miro Cerar odmah objavio da ga Hrvatska ne može jednostrano otkazati.

Premijer Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predsjednicima saborskih klubova zastupnika da Hrvatska izlazi iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom jer je "kontaminiran" te ocijenio kako to neće utjecati na odnose dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Agencija Reuters uz objavu da je Hrvatska izašla iz "kontaminirane" arbitraže podsjeća da je nakon postizanja arbitražnog sporazuma Slovenija odlučila odblokirati hrvatske pristupne pregovore, što je Hrvatskoj omogućilo ulazak u EU 2013. Također podsjeća da sud ima tri suca koji bi trebali biti neovisni od nacionalnih vlada.

Agencija France presse piše kako je Hrvatska odlučila "momentalno suspendirati" proces međunarodne arbitraže, te dodaje da je slovenski premijer rekao kako se Hrvatska ne može povući iz procesa.

Talijanska ANSA i austrijska agencija APA također javljaju o hrvatskoj odluci te pojašnjavaju da je Hrvatska na taj način odgovorila na prošlotjedni skandal oko otkrivanja razgovora slovenskog suca i dužnosnice ministarstva vanjskih poslova.

Slovenski je pak odgovor, kažu te agencije, nastavak procedure imenovanja novog suca nakon što je Jernej Sekolec dao ostavku.

Milanović: Hrvatska izlazi iz Arbitražnog sporazuma. Moramo van, nema nam druge!

Slovenski član arbitražnog suda Sekolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali su se o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske, otkrili su prošli tjedan hrvatski mediji.

Agencija Tanjug javlja da je Hrvatska "prelomila" i da izlazi iz arbitraže, a Beta kaže da će konačna odluka biti donesena na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora u srijedu.

Međutim, neke agencije prenose kako je sve zapravo već odlučeno jer se očekuje jednoglasna odluka hrvatskog parlamenta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene