Obavijesti Pretražite Navigacija
Nastavak suđenja za INA-MOL

Svjedok na suđenju: "Ježić mi je rekao da je novac trebao proslijediti Sanaderu"

Aktualno Galerija Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL +0 Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Galerija 1/4 >>
Svjedočeći videovezom iz Švicarske, Stephan Hurlimann, direktor jedne od švicarskih tvrtki Roberta Ježića, na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i hrvatskom pravosuđu nedostupnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju u ponedjeljak je na Županijskom sudu kazao da mu Ježić nakon izlaska iz pritvora kazao da je nasamaren te da je novac trebao proslijediti Sanaderu.

''Nakon izlaska iz pritvora Ježić mi je rekao kako je nasamaren i da je trebao proslijediti novac Sanaderu, ali pritom nije spominjao Zsolta Hernadija. Novac iz Xenoplasta nikad nije otišao s računa, ali ne znam iz kojih bi se razloga Ježić trebao osjećati nasamarenim. Smatrao sam da Ježić zna što radi, ali to ne znači da bih učinio sve što bi mi on rekao da uradim'', kazao je Hurlimann.

Pročitajte i ovo Bivši premijer Ivo Sanader tvrdio da nije kriv Ivi Sanaderu Ustavni sud odbacio tužbu na presudu u slučaju Ina-MOL Procurili detalji arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) - 1 VELIKI HENDIKEP Pravni stručnjak objasnio zašto je arbitražni sud povjerovao argumentima MOL-a

Govoreći o svojim saznanjima vezanima za uplatu 10 milijuna eura, svjedok je rekao kako mu Ježić nije govorio o tvrtkama što bi trebale uplatiti novac za koji mu je Ježić kazao da će biti uplaćen ''u neko dogledno vrijeme''. Uz to, Hurlimann je kazao da ugovori o uplati 10 milijuna eura nisu realizirani ''jer nije uplaćeno preostalih pet milijuna eura'' te da je taj novac trebao biti iskorišten za povećanje temeljnog kapitala u Diokiju i Xenoplastu.

Pojašnjavajući svoj odnos s Ježićem, Hurlimann je rekao da je riječ o poslovnom odnosu koji traje više od 15 godina te da taj odnos još uvijek traje. Hurlimann je nadodao da kao upravljački i porezni savjetnik nije bio upleten u donošenje poslovnih odluka vezanih za Ježićevu tvrtku u Švicarskoj u kojoj su bile zaposlene dvije osobe. Prema svjedoku, riječ je o osobama kojima ne zna ime, a koje su bile zadužene za poslove administracije i prodaje.

Hurlimann je u ponedjeljak dao iskaz putem video veze nakon što je prethodno triput odbio doći svjedočiti u Zagreb.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom šefu MOL-a Zsoltu Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene