Prostitucija, ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus)
Prostitucija, ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Foto: iStock / Getty Images Plus

Nakon afere SMS u fokusu javnosti ponovo se našla elitna prostitucija. Iako su se dosad kao njezini korisnici znali spominjati političari i sportaši, jedan zagrebački poduzetnik ispričao nam je, pod uvjetom da ne objavimo njegov identitet, da su njihove usluge sastavni dio i poslovnog svijeta. Tvrdi, naime, da se poslovi, pa nerijetko i oni s javnim tvrtkama, osiguravaju i slave uslugama prostitutki.


"Lovu i mito za posao može tutnuti svatko. Voditi na večere može svatko, ali voditi na kurve nakon sklopljenog posla od nekoliko stotina tisuća ili milijuna kuna.....E, to je pravi oblik čašćenja i ono što hrvatski službenici koji dodjeljuju poslove zaista vole. Riječ je o malom znaku pažnje“, priča nam vlasnik jedne zagrebačke privatne tvrtke. Pristao nam je na razgovor pod uvjetom da ne otkrijemo njegov identitet.

Vezani članci Kristina Gončarova (Foto: Instagram) Poslije kratkog braka s Mijom Franić, Dragan Jurilj u zagrljaju atraktivne ukrajinske manekenke Miro Vrlja (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Poduzetnik Vrlja osuđen na zatvor, jahtu firme koristio u privatne svrhe

Otvoreno i bez ustezanja priznaje nam da svoje poslovne partnere redovito vodi na prostitutke. Kaže da je to uobičajeno u poslovnom svijetu, a pogotovo onom u kojem se ugovori sklapaju s državnim tvrtkama. Usluge prostitutki zapravo su bonus nakon sklopljenog posla, ali i svojevrsni osigurač da će jednako uspješno biti sklopljen i idući posao.

A djevojke za takve proslave ne nabavlja samo u Hrvatskoj već i u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, dok je uobičajena i normalna stvar s poslovnim partnerima otići na prostitutke u Salzburg, Linz, Klagenfurt, Graz ili Leibnitz.

Zanimljivo je da poslovni partneri koje najčešće počasti elitnim prostitutkama dolaze iz javnih poduzeća s kojima najčešće i posluje. Stoga prostitutkama časti sve one koji odlučuju o natječajima, ljude koji dodjeljuju novac, ali i one koji bi mogli praviti probleme prilikom dobivanja poslova. Najčešće se radi o natječajima do pola milijuna kuna, za koje nije potrebna javna nabava, gdje su mogućnosti manipulacije i podmićivanja ogromne.

Svoje poslovne partnere nikad ne pita izravno jesu li zainteresirani za takav vid zabave, već to ide spontano. Na večeri tijekom razgovora procjenjuje tko bi mogao biti sklon za proslavu s prostitutkama, koja im, u konačnici, učvršćuje poslovni odnos.

50.000 eura za šest mjeseci

Kako se radi o velikim poslovima, i dame moraju biti za odlikaše. A to ima svoju cijenu. "Zapravo je sve stvar dogovora, ali i one daju frequent fly milje. Dogodilo mi se da sam usluge prostitutki dobivao tjedan dana besplatno jer znaju da će zaraditi na mojim poslovnim partnerima. Sat uglavnom stoji od 100 do 300 eura, no mi ih trebamo na dva do tri cijela dana, ponekad i više i onda se dan plaća od 250 do 500 eura. Uz to se plaća hotel od minimalno 4 zvjezdice, plus njihov trošak prijevoza, nerijetko avion“, otkriva nam poduzetnik.

Kada je riječ o prostitutkama koje dolaze iz Srbije, otkriva da se radi isključivo o medijski eksponiranim curama. Navodi primjer jedne prostitutke iz Beograda o kojoj nam je ispričao zanimljivu priču kako je dotična dama zaradila 50.000 eura za posao od 6 mjeseci u jednoj južnoameričkoj državi.Tamo je naime, zajedno s prijateljicom otišla zbog jednog pripadnika krimmiljea koji je tamo bio u zatvoru. Dolazile su mu u posjet u zatvor jednom tjedno. Jedna je zaradila 50.000, druga 25.000 eura za šest mjeseci.

Cure koje rade same, kaže, jeftinije su od onih koje rade s posrednicima jer njima moraju davati i do 50 posto svoje zarade. Prostitutke su vrlo diskretne s imenima, a on ih o tome nije previše ispitivao, jer ako klijentu otkriju ime, to znači da će pričati i o njima, tako da to ne radi.

Moraju biti pouzdane

O djevojkama koje se bave ovom djelatnošću ipak ima samo riječi hvale. "Radi se većinom o elokventnim damama, zanimljivog životopisa. S obzirom na to da smo učestali korisnici njihovih usluga, znamo puno stvari iz njihova života. Moraju biti relativno pametne i šarmantne jer prije nego što ih odvedemo u hotel, svi skupa idemo na večeru, općenito se družimo u ta dva-tri dana, pa je bitno da su cure šarmantne i, što je najvažnije, pouzdane i ne previše ogrezle u drogu. One koje su se pokazale loše, nepristojne, nepouzdane ili su vječito napušene i nadrogirane, takve više ne zovemo, no same su si krive jer one gube novac."
 
Na početku svoje poduzetničke karijere nije ni sanjao da će sklapanje unosnih ugovora proslavljati tako da će poslovne partnere častiti prostitutkama. Danas je to sastavni dio (ne samo) njegova posla i s time, kaže, ne namjerava prestati. Jer i takav vid poslovne suradnje donosi mu novac.