Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva izvijestilo je danas kako je laboratorijskim pretragama u Hrvatskom veterinarskom institutu utvrđena klasična svinjska kuga u mjestu Bijelo Brdo u Osječko-baranjskoj županiji.


Bolest je utvrđena u jednom dvorištu s ukupno 94 svinje različitih dobnih kategorija.

Vezani članci Slika nije dostupna Na izložbu 'upali' s ubijenom i krvavom divljom svinjom Slika nije dostupna Mjere za sprječavanje i širenje svinjske kuge

U cilju suzbijanja i sprječavanja širenja klasične svinjske kuge danas je provedena mjera eutanazije svih svinja u zaraženom dvorištu.

U cilju kontrole bolesti u zaraženom području u krugu od 3 kilometra, koje obuhvaća mjesta Bijelo Brdo i Sarvaš, zabranjen je promet svih životinja (sajmovi, provoz i sl.).

U ugroženom području u krugu od 10 kilometara, koje obuhvaća mjesta Dalj, Klisa, Nemetin i Tenja, ograničava se samo promet svinja.

Iz tih mjesta svinje se u promet mogu stavljati isključivo uz
prethodni klinički pregled i ispitivanje na klasičnu svinjsku kugu.

U cilju utvrđivanja izvora zaraze u toku su opsežna epizootiološka istraživanja, a po dosadašnjim spoznajama, najvjerojatnije je riječ o kontaktnom dvorištu od prethodne pojave bolesti, navodi se u priopćenju Ministarstva.