Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijesnost o raku debelog crijeva

Svaki dan dijagnosticira se 10 novih slučajeva: "Hrvati su najdeblja nacija u Europskoj uniji. Svaka smrt od ove bolesti je bespotrebna"

Ožujak je mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva. U 2020. bio je najčešća novodijagnosticirana maligna bolest u Hrvatskoj i drugi najčešći uzrok smrti među onkološkim bolesnicima. Poražavajuće je i što se svaki dan dijagnosticira 10 novih slučajeva, a umre šest osoba. No iz Hrvatskog gastroenterološkog društva kažu da se svaka smrt može spriječiti.

Predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva Ivica Grgurević za Dnevnik Nove TV kazao je kako prevenirati ovu zloćudnu bolest. Doktor kaže kako je svaka smrt od ove bolesti bespotrebna i kako treba podizati razinu svijesti građana o zdravim stilovima života.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

"Hrvati su najdeblja nacija u Europskoj uniji. Peti smo po pušenju u EU i, prema nekim istraživanjima, iznad prosjeka po konzumaciji alkohola. Sve su to čimbenici koji predstavljaju rizik za razvoj karcinoma debelog crijeva", kazao je liječnik i dodao kako su tu i nasljedni čimbenici.

Ističe kako treba voditi računa o tome da se mijenjaju životne i prehrambene navike te da se ide na pregled.

Hrvatski građani se slabo odazivaju na takve preglede, a liječnik kaže kako je teško reći zašto je to tako.

"Možda tu postoji i određena stigma jer je u pitanju debelo crijevo, ali statistika tu nije dobra. S druge strane imamo aktivan nacionalni program probira gdje se građanima u dobi od 50 do 74 godine šalju na kućnu adresu testovi koji su vrlo jednostavni", kazao je i dodao kako se oni koji imaju krv u stolici odmah naručuju na kolonoskopiju. Ako se pronađu polipi, koji prethode karcinomu, oni se vrlo lako uklanjaju, rekao je doktor.

"To je preventabilna bolest", istaknuo je i dodao kako se tek 30-ak posto građana odazvalo na pozive u sklopu nacionalnog programa, rekao je liječnik reporteru Dini Golešu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene