Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska na auto-karti svijeta

Provjerili smo kako napreduje gradnja Rimčevog kampusa za 2000 ljudi: "Mi smo se ovdje nekad sanjkali, a sada će se tu proizvoditi automobili"

Rimac kampus
Rimac kampus DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Rimac kampus Rimac kampus Foto: DNEVNIK.hr Zorica Špehar Zorica Špehar Foto: DNEVNIK.hr Dario Zurovec Dario Zurovec Foto: DNEVNIK.hr Nevenka Kuzmanić - 1 Nevenka Kuzmanić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Nevenka Kuzmanić - 2 Galerija 1/7 >>
U Svetoj Nedelji počeli su radovi na najvećem auto-kampusu vrijednom 200 milijuna eura. Što ovaj projekt znači za zaposlenike Rimac grupe, ali i stanovnike Svete Nedelje, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Na 15 minuta od središta Zagreba, Sveta Nedelja najveće je gradilište. Za 24 mjeseca Hrvatska se upisuje na auto kartu svijeta. "Sveta Nedjelja postat će centar električne auto industrije", rekao je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedjelje.

Mario Milecki oficir je za vezu između investitora i građevinara i zadovoljan je radovima: "Trenutno je glavni izvođač opravdao povjerenje i mi smo s zemljanim radovima tri tjedna ispred rokova."

Zurovec dodaje: "Mi smo se ovdje nekad sanjkali, a sada će se tu proizvoditi suvremeni automobili."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MOŽE LI LUKSUZNIJE? VELIKA GALERIJA Kolona superjurilica od 100 milijuna eura okupirala metropolu: Pogledajte kako ubrzava Rimčeva Nevera

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna osmijeh od uha do uha Mate Rimac pozirao sa svojim velikim idolom pa se pohvalio: "Kada ti heroji postanu prijatelji i kupci"

Kampus će imati proizvodnju, ali ne samo to. Za dvije i pol tisuće zaposlenih to će biti dom: "Od teretane, zubar, doktor, veterinar, restorani", kaže Milecki.

Nevenka Kuzmanić predvodila je tim arhitekata koji su u dva mjeseca od ideje morali stvoriti kampus.

"Rimac brend je jak, svi će doći vidjeti što se to novo radi, ali naša je želja da netko dođe vidjeti koje su tehnologije korištene, novi materijali i koji su dosezi hrvatske arhitekture u 21. stoljeću", rekla je Nevenka Kuzmanić, arhitektica studia 3LHD.

Tako se 21. stoljeće uklopilo kraj dvorca iz 16. stoljeća. Vizura jednog kraja preko noći će mijenja.

Gradonačelnik Svete Nedelje zatrpan je zahtjevima za kupnjom nekretnina, posebno mladih koji žele život nastaviti u blizini kampusa. "Imali smo otprilike 400 zahtjeva za informacije oko zemljišta, plus na ulici kad te netko pita", dodaje Zurovec.

Svi jedva čekaju kraj projekta

Prvi susjedi novog kampusa je bračni par Špehar, uzbuđeni su. "Malo smo i ponosni na nas u Kerestincu da se on promovira i da se ljudi zaposle", rekla je Zorica Špehar.

Marica Špehar je izjavila: "Neka se radi, neka se gradi, baš se veselimo da se u Kerestincu nešto radi." Na pitanje misli li da će mali obrti živnuti, odgovara: "Naravno."

Rimac grupa mutinacionalna je kompanija sa zaposlenicima iz 40-ak zemlja. "Imate u nekoliko ulica Indijce, ljude iz Azije, Nepalce, isto tako i ljude iz Afrike", kaže Zurovec.

Investicija vrijedna gotovo kao Pelješki most velika je priča i za Hrvatsku. Zurovec dodaje: "Mislim da bi trebali imati 10 ovakvih kampova da bi kao društvo mogli ići naprijed"

U Svetoj Nedjelji svjesni su da nakon 2023. godine više ništa neće biti isto. "Blizu smo Zagreba, Samobora, ma mi smo centar svijeta", kroz smijeh dodaje gospođa Zorica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene