U srpnju 2021. godine postavljen je posljednji segment Pelješkog mosta, a radovi i dalje napreduju. Hrvatska je službeno spojena, ali pristupne ceste, vijadukti i tuneli neće biti završeni do sredine 2022. godine.

Galerija Pelješki most iz zraka - 1 Pelješki most iz zraka - 2 Pelješki most iz zraka - 3 +8 Pelješki most iz zraka - 4

Radovi na samom mostu trebali bi biti završeni do kraja ove godine. No mostom ćemo se moći voziti, prema najavama tek u srpnju iduće godine.

Jedno je to od gradilišta u Hrvatskoj koje izaziva najveću pozornost javnosti, a brojni stanovnici zemlje jedva čekaju mogućnost da što jednostavnije mogu doći na krajnji jug Lijepe naše.

Ideja o gradnji mosta potječe još od 1997. godine, kada ju je javnosti objavio dubrovačko-neretvanski župan Ivan Šprlje (SDP). Most je 2000. dodan u prostorni plan županije, a 2005. i 2007. svečano su otvarani radovi na izgradnji kojom je do 2010. bilo realizirano tri posto projekta, uz utrošenih 246 milijuna kuna i tek 71 milijun kuna ostvaren gradnjom.

Vatromet nakon spajanja Pelješkog mosta Kako napreduju radovi na Pelješkom mostu mjesec dana nakon spektakularnog spajanja? Grci priznaju problem s pristupnom cestom, otkrivaju je li planirani rok dostižan

Nastavljaju se radovi na izgradnji Pelješkog mosta - 29 FOTO I VIDEO Radi se punom parom: Pogledajte kako danas izgleda Pelješki most

Nakn ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine konačno se otvara mogućnost za sufinanciranje projekta. Dvije godine kasnije, 2015. odobreno je 330 milijuna eura uz financiranje 85 posto troškova gradnje.

Spajanje Pelješkog mosta - 1 VIDEO Objavljena impresivna snimka spajanja Pelješkog mosta: Pogledajte kako je to izgledalo na mjestu događaja

Natječaj dobiva kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation s ponudom od 2 milijarde kuna i rokom izgradnje od 36 mjeseci. Od tada radovi na izgradnji strateški važnog projekta jako dobro napreduju.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju