Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović izjavio je danas u Krašiću da su jugoslavenske komunističke vlasti osudile1946. kardinala Alojzija Stepinca zato što je jasno iznosio svoje stavove, slijedio glas vlastite savjesti te bio za samostalnu hrvatsku državu.


- Stepinac nije bio ideolog, a svoje uvjerenje temeljio je na pravu svakoga naroda da ima svoju državu, rekao je Bogović u crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću na misi kojom je obilježen blagdan mučenika blaženoga Alojzija Stepinca.

Vezani članci Kardinal Angelo Becciu Financijske malverzacije u Svetoj Stolici: Podignuta optužnica i protiv kardinala zbog pronevjere, pranja novca, prijevare... Slika nije dostupna 'Uz Boga se ne treba strahovati'

- Hrvatski se narod plebiscitarno izjasnio za svoju državu, napomenuo je Bogović podsjetivši na Stepinčeve riječi da bi bio ništarija kad ne bi osjetio bilo svoga naroda.

Podsjetio je kako su hrvatski biskupi i 2000., kad su, kako je rekao, neke pojave bile štetne za hrvatsku suverenost, upozorili, slično kao i kardinal Stepinac, da treba poštovati volju naroda. 

- Zato smo tada pozvali sve političare da ne poduzimaju ništa što bi ugrozilo državu, rekao je.

Kako bi osudili kardinala Stepinca zbog dosljedna stava,
opredjeljenosti za hrvatsku državu i neraskidivih veza Katoličke crkve sa Svetom Stolicom, vlasti su kriminalizirale njega, državu i Crkvu, kazao je. Takve se metode, ustvrdio je, i danas koriste kad se želi neke pojedince i skupine prikazati kao osuđenike i krivce.

Obraćajući se mnoštvu od više tisuća ljudi okupljenih unutar i izvan crkve, Bogović je podsjetio kako je Stepinac unatoč tomu što je živio u tri različita režima ostao dosljedan svojim stajalištima. 

- Neki su političari, za razliku od njega pokazali svoja tri lica, rekao je dodavši kako su oni najprije bili Jugoslaveni, pa žestoki Hrvati, a potom i uvjereni komunisti.

Bogović je napomenuo kako uz Stepinca imamo i drugih mučenika. Na sličan je način i zbog istih razloga osuđena i časna sestra Žarka Ivašić koja je strijeljana 1946. na gospićkom groblju. 

- Njezin je grijeh što je tijekom rata služila u bolnici u Otočcu, dodao je.