Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukidanje naknade

RUPA DO RUPE, ZAKRPA NA ZAKRPI Hoćemo li na cestama imati više nesreća?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 19 tisuća kilometara ili 70 posto svih cesta u Hrvatskoj čine županijske i lokalne ceste, a novca za njihovo održavanje sve je manje.

Najavljeno ukidanje naknade za ceste, smatraju iz udruge Županijskih uprava za ceste, cijelu će situaciju još pogoršati što će izravno utjecati na smanjenje sigurnosti u prometu.

Rupa do rupe, zakrpa na zakrpi. Tako dobrim dijelom izgledaju županijske i lokalne ceste u Hrvatskoj.

Novca već sada nema dovoljno, a od nove godine bit će ga još i manje. Tada bi se, naime, trebala ukinuti naknada za ceste.

Nino Vela, predsjednik udruge Županijskih uprava za ceste, navodi: 'Odlukom Vlade je već skinuto 105 milijuna sredinom ove godine izmjenom pravilnika, a do kraja godine ovim izmjenama i kraćenjem takozvanih parafiskalnih nameta Vlada namjerava smanjiti još 100 milijuna.'

Županijskim i lokalnim cestama odvija se većina prometa. A neodržavane ceste velik su sigurnosni rizik.

Ako putujete naoružajte se strpljenjem: Pojačan promet za vikend

'To direktno znači povećanje broja nesreća, povećanje broja ozlijeđenih i nažalost povećanje broja poginulih na Hrvatskim prometnicama', naglašava Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Najgore je što mnogi dijelovi nemaju nogostupe čak ni na rutama kojima djeca idu do škole. I dok građani smatraju da ulaganja u ceste treba povećati, a ne smanjiti država pak, smatraju iz udruge, ukida jedan od rijetkih nameta koji im ne smeta.

Nino Vela ističe: 'Narodu nije problem platiti porez kada zna kuda je on usmjeren.'

Umjesto modernizacije i napretka uz ovakav je budžet, ističu iz Udruge, i postojeće, ne baš sjajno stanje, izazov održati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene