Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za kradljivce nema predaha

Ovo bi vam moglo uštedjeti poprilično muke i živaca: Stručnjak za sigurnost savjetuje kako ljeti zaštititi dom od lopova

Domagoj Mikić o statistici provala u kuće i stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Domagoj Mikić o statistici provala u kuće i stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dobar susjed kuću čuva (Foto: Dnevnik.hr) Dobar susjed kuću čuva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić o statistici provala u kuće i stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Domagoj Mikić o statistici provala u kuće i stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić o statistici provala u kuće i stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Domagoj Mikić o statistici provala u kuće i stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Domagoj Mikić o statistici provala u kuće i stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Ljeto je za lopove omiljeno doba godine. Putovanja i nedostatak opreza glavni su im saveznici. Policija poziva na povećan opez, no osim njega dobro je uložiti u protuprovalna vrata, kao i u dobrosusjedske odnose.

Dok se većina odmara na godišnjem odmoru, za lopove nema predaha. Upravo u ljetnim mjesecima oni pojačano operiraju.

Pročitajte i ovo Kako se zaštiti od provalnika? (Foto: Dnevnik.hr) Sezona provala i pljački Da vam godišnji odmor ne postane noćna mora: Istražili smo kako se zaštiti Slika nije dostupna Lopovi ne biraju priliku Oprezno na plaži! Dok uživate u moru, kradljivci vrebaju novčanike i mobitele

„Nemojte spuštati rolete na prozorima do kraja jer ako su one spuštene do kraja nekoliko dana, to je očiti znak da je stan prazan. Nakupljena pošta također je znak da niste kod kuće“, ističe Vlatka Segečić iz MUP-a.

Fotografije bezbrižnog ljetovanja na društvenim mrežama nove su pozivnice za provale u dom.

„I provalnici idu ukorak s vremenom, provjeravaju društvene mreže i na taj način dolaze do podataka o mogućim metama provale“, kaže Segečić.

Protuprovalna vrata spašavaju dom od pljačke

Lošija kvaliteta brave lopovima će olakšati posao. Protuprovalna vrata ipak će ih omesti i spasiti vaš dom od pljačke.

„Protuprovalna vrata sama po sebi zahtijevaju izuzetno puno buke da bi se otvorila, samim time očekivati u zgradi da će vam netko otvoriti protuprovalna vrata nije baš realno, ona su sasvim dobra zaštita. Obična vrata otvorit će se u roku od 30 sekundi, protuprovalna vrata vjerojatno uopće neće“, ističe stručnjak za sigurnost Bojan Travica.

Ako iz stana ili kuće odlazite na duže vrijeme, i stručnjaci i policija upozoravaju da ključ nikako ne ostavljate ispod tepiha, a ono najvažnije, budite dobri sa susjedima jer oni vam prvi mogu uskočiti u pomoć ako dođe do provale. Korisna je zaštita i alarm, koji prije polaska na put svakako treba uključiti.

Statistika kaže kako se je posljednja dva mjeseca svakog sata dogodila jedna provala u Hrvatskoj. Ukupno je zabilježeno više od 1700 provala u domove i stanove, najviše na području Policijske uprave zagrebačke.

Stručnjak za sigurnost: "Građani se premalo brinu o samozaštiti"

U Dnevniku Nove TV gostovao je stručnjak za sigurnost, kriminalist Željko Cvrtila, koji je u razgovoru s reporterom Domagojem Mikićem istaknuo da unatoč statistikama policija dovoljno radi na prevenciji.

„Unazad pet godina broj teških krađa je s 20.000 pao na 12.000“, kaže Cvrtila i dodaje kao bi se reorganizacijom policije taj broj mogao dodatno smanjiti.

Cvrtila ističe kako građani premalo polažu na samozaštitu, iako se i to u posljednje vrijeme promijenilo.

„Kad se ide na godišnji, to ne treba oglasiti na društvenim mrežama. Poželjno bi bilo angažirati susjeda da dok vas nema kod kuće pali svjetla u stanu i prazni poštanski sandučić“, savjetuje Cvrtila. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene