Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svaki treći osnovnoškolac iz Cetinske krajine ne nastavlja školovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sinjske osnovne škole pohađa više od pet tisuća (5134), a srednje 2000 djece pa, iako dio djece nastavlja školovanje u splitskim ili zagrebačkim srednjim školama, pretpostavlja se da svaki treći osnovnoškolac ne nastavlja školovanje.

Studija, koju je za istraživanje socijalne slike glavnog grada Cetinske krajine Sinja prikupila dr. Anita Šimac-Rako, članica Poglavarstva za socijalnu skrb, pokazuje da se Sinjani nikako ne mogu pohvaliti naobrazbom. Naime, trećina je Sinjana završila samo osnovnu školu ili čak ni nju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliko istraživanje Neobrazovanje šteti kao 10 cigareta dnevno: ''Moramo prekinuti ciklus siromaštva i smrti koje se mogu spriječiti'' Nasilje u školi tučnjava profesora i učenika VIDEO Za Dnevnik Nove TV svoju stranu priče iznijeli su učenici koji su stali u obranu uhićenog profesora: "Učestalo je provocirao, spominjao mu suprugu..."

Istraživanje je provedeno kako bi se dobio uvid u socijalno stanje grada i izradio program za poboljšanje takva stanja, rekla je dr. Šimac.

"Većina ispitanika odbila je odgovoriti zašto su ostali samo na osnovnoj školi. Dok jedni to pripisuju socijalnim prilikama, drugi nisu oskudijevali novcem jer bi roditelji radili u Njemačkoj, no svejedno bi ostajali raditi na zemlji i čuvati stoku, a ni roditelji ih nisu previše nagovarali. Struka, odnosno prosvjetni djelatnici, liječnici, pedagozi i psiholozi, smatraju da je više razloga za takav odnos prema osnovnom obrazovanju. Prije svega nemar roditelja, neosviještenost o važnosti školovanja, zatim materijalni razlozi i slično", kaže dr. Šimac.

Po podacima Zavoda za statistiku i zadnjem popisu stanovništva Sinj ima 25.373 stanovnika. Onih koji se evidentiraju prema obrazovanju, odnosno koji su stariji od 15 godina ima 19.999. Od njih 4,7 posto nema nikakvu školu, 32,4 posto nije završilo školu ili je završilo samo osnovnu. Najviše je onih sa srednjom školom, oko 11.000. Višu školu ima 717 osoba, fakultet, akademiju ili stručni studij završilo je 1023, magisterij 23 te dvije osobe imaju znanstvene doktorate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene