Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svaki drugi Hrvat tuče svoje dijete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaka druga osoba u Hrvatskoj udarit će dijete ako ono istrči na ulicu, popne se na prozor ili na drugi način ugrozi svoj život. Oko trećine ih smatra opravdanim udariti dijete ako je ono udarilo nekog drugog, kako bi mu pokazali da udarac boli.

Udarac kao dobar podsjetnik na ono što se ne smije raditi bira 24 posto, a 27 posto naših građana drži da za pravilan odgoj dijete treba katkad udariti. Dobre batine dijete nekad treba dobiti kako bi zapamtilo lekciju tvrdnja je s kojom se slaže 12 posto ispitanika. Istodobno, da batine ni u kojoj situaciji nisu opravdane kao odgojno sredstvo, zaključuje 54 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi Slika nije dostupna Nakon par mjeseci... VIDEO Šokantan video sve otkrio!

Stavovi su to građana o aspektima odgoja djeteta, u sklopu UNICEF-ove akcije za rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo "Prve tri su najvažnije". Sudeći po tim stavovima, Hrvati ne prezaju od fizičkih odgojnih mjera. 

Ispitanicima su bile ponuđene tvrdnje od "uopće se ne slažem" do "u potpunosti se slažem", pa se tako, primjerice, s tvrdnjom "za pravilan odgoj nužno je ponekad udariti dijete" uopće ne slaže samo 34 posto građana, 18 posto ih je toj tvrdnji dalo ocjenu dva, 20 posto trojku, 17 posto taj stav ocijenilo je s četiri i deset posto reklo je "u potpunosti se slažem". 

Prosječna pak ocjena odobravanju batina u slučaju potencijalne smrtne opasnosti u koju se dijete dovodi je 3,25. Podaci se razlikuju prema spolu, dobi, prema prihodima i regijama ispitanika, napominje Tanja Radočaj, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku.

Tako udariti dijete koje je udarilo nekoga, kako bi mu se pokazalo da udarac boli, više zastupaju starije i niskoobrazovane osobe te seosko stanovništvo, a batinanju djece najviše se protive osobe s višim prihodima. 

Ljudi u gradu iznadprosječno se protive ikakvom dizanju ruke na djecu. U Slavoniji je najopravdanije udariti dijete kako bi zapamtilo što ne smije raditi, dok se Dalmatinci najmanje slažu s dobrim batinama kako bi dijete zapamtilo lekciju. 

Zanimljivo je i da se s tvrdnjom o dobrim batinama kao nužnom lekcijom više slažu roditelji male djece u dobi do pet godina. A i da udarac kao zorni prikaz da je druge boljelo kad ih je dijete udarilo, iznadprosječno zastupaju upravo roditelji.


Batine u brojkama

12 posto 
Dijete katkad treba dobiti batine kako bi zapamtilo lekciju

27 posto
Za pravilan odgoj djece nužno je ponekad udariti dijete

24 posto
Opravdano je udariti dijete kako bi zapamtilo što ne smije raditi

30 posto 
Opravdano je udariti dijete kada divlja i pravi scenu bez razloga

50 posto 
Katkad je u redu udariti dijete ako svoj život dovodi u opasnost

29 posto
Opravdano je udariti dijete ako je ono udarilo nekog drugog

54 posto
Ni u kojoj situaciji batine nisu opravdane kao odgojno sredstvo 

Loše prve godine nose posljedice

U prvim se godinama definira i opća emocionalna stabilnost te osjećaj povjerenja prema drugima, što čini osnovu svih kasnijih odnosa s vršnjacima, odraslima i partnerom, pa i vlastitoj djeci. Tako je vrijeme intenzivnog razvoja djece ujedno vrijeme velikih prilika za svako dijete, ali i razdoblje kad je te prilike moguće upropastiti. 

Loše prve godine vidljive su kasnije u osjećaju nezadovoljstva vlastitim životom, poremećenim odnosima s drugim ljudima, otežanom učenju, poremećajima hranjenja, stopama kriminala, nasilja, ovisnosti i drugih osobnih i društvenih problema. Svima je jasno kako je kasnije puno teže i puno skuplje liječiti takve poremećaje, a rezultati često izostaju poručuju iz UNICEF-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene