Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INSPEKCIJA NEMOĆNA

Inspektorica Ministarstva otkrila porazne rezultate nadzora u domovima za starije, ali i poručila: "Kazne su male, oni nastavljaju raditi..."

Suzana Diklić
Suzana Diklić Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Domagoj Mikić Domagoj Mikić Foto: Dnevnik Nove TV +0 Suzana Diklić Galerija 1/2 >>
U posljednja tri tjedna inspekciji je prijavljeno 50 domova za starije. Neki su radili ilegalno, drugi su imali previše korisnika, no u Ministarstvu za demografiju i socijalnu politiku kažu da su i oni često nemoćni jer obitelji, unatoč zabrani rada, svoje članove ostavljaju u takvim domovima.

Stigao je nalaz vještačenja sa zgarišta obiteljskog doma za starije Zelena oaza. Vlasnici su jutros ekspresno uhićeni. Šest štićenika u smrt je odvela neispravna električna grijalica. Supružnici će prenoćiti u pritvoru, a u srijedu će biti odvedeni kod suca istrage. DORH je za njih zatražio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Pročitajte i ovo Tomislav Rosandić, suvlasnik zgrade Nadležni uskoro na terenu U centru Zagreba građani organizirali samozaštitu: ''Jedino to nam je preostalo, ovo nije normalna situacija'' Ilustracija Sve veće potrebe Jedini u Hrvatskoj nude ovakvu vrstu pomoći: "Pitaju se zašto ja, zašto se ovo meni dogodilo. Imamo u programu 40 obitelji"

Dok sudstvo u ovom slučaju tek treba dati svoje mišljenje - inspekcija Ministarstva demografije i socijalne politike već je protiv vlasnika doma podnijela kaznenu prijavu.

Reporter Nove TV Domagoj Mikić razgovarao je sa Suzanom Diklić, načelnicom Samostalnog sektora za nadzor u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Jeste li u posljednja 3 tjedna počeli pojačano češljati obiteljske domove?

U posljednja tri tjedna dobili smo oko 50 prijava na pružatelja usluga smještaja starim i nemoćnim osobama, a obavili smo 24 inspekcijska nadzora po tim prijavama. U sedam nadzora pronađeno je da isti rade nelegalno, u tri da pružaju smještaj za više osoba nego je dozvoljeno, u drugima su nađene neke manje nepravilnosti.

U dva doma bila je ekipa Provjerenog, u okolici Zadra i u Čazmi. Jesu li i tamo bili vaši inspektori?

Bili su i tamo. U okolici Zadra su utvrdili da je udomiteljica uz svoje legalno udomljene korisnike imala još četiri nelegalna korisnika. U Čazmi je vlasnik obiteljskog doma u jednom stanu za koji nije imao dozvolu pružao usluge za dva korisnika.

Što vama vlasnici domova u tim situacijama kažu? Koje je opravdanje da u svom domu imaju četiri ilegalne osobe?

Oni obično kažu da su mislili podnijeti zahtjev ili su ga već podnijeli, ali u principu baš se puno niti ne opravdavaju.

Je li postalo uobičajeno u Hrvatskoj da obitelji svoje najmilije smještaju u ilegalne domove?

Ima velik broj takvih slučajeva. Dopuštamo mogućnost da možda nisu znali, ali kad inspektori zabrane rad takvom pružatelju usluga, onda o tom obavijeste Centar za socijalnu skrb koji je onda obavezan obavijestiti njihove obitelji da je tom domu zabranjen rad te da tamo korisnici više ne smiju biti smješteni. No oni kažu da su oni zadovoljni i da ne misle izmjestiti svoje.

Gdje je u cijeloj priči odgovornost obitelji? Može li i obitelj kazneno odgovarati?

Mislim da je odgovornost obitelji velika, ali da ne postoje kaznene sankcije obitelji u tom smislu.

Vi ste bespomoćni? Jedino možete s 2000 kuna kazniti vlasnika?

Kazne su male i pružatelji usluga i dalje nastavljaju raditi, a mislim da je na njima i na obiteljima isto tako odgovornost. Najlakše je za sve okriviti sustav. Mislim da to nije u redu i da je odgovornost i na drugima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene