Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobar posao u Fortenovi

Pavao Vujnovac dobio zeleno svjetlo za preuzimanje Fortenove

Suvlasnici Fortenova grupe u utorak su na skupštini imatelja depozitarnih potvrda te grupe većinom glasova odobrili transakciju kojom će Fortenova dobiti novu vlasničku strukturu bez sankcioniranog suvlasništva, izvijestili su iz Fortenova grupe.

Na skupštini imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe 97 posto prisutnih dioničara koji su glasali, odobrili su transakciju između Fortenova Group TopCo B.V. kao prodavatelja i Iter BidCo B.V. kao kupca 100 posto udjela u kapitalu kompanije Fortenova Group MidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.

Kako će točno izgledati nova vlasnička struktura ovisit će o interesu sadašnjih nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo, navodi se u priopćenju.

Kako bi, bez obzira na razinu interesa dioničara za dodatnom investicijom, jamčila sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, kompanija Open Pass Ltd., u vlasništvu Pavla Vujnovca, pristala je osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa, ukoliko to bude potrebno.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Opsjednut s Macronom Plenković komentirao tajni sastanak Anušića s Milanovićem: "Predsjednik je proglasio HDZ fašističkom, lopovskom strankom. Vrijeđa ministre..."

Prema odobrenom dogovoru, Fortenova grupa u svojoj vlasničkoj strukturi neće više imati sankcionirane dioničare, čije će vlasništvo biti isplaćeno, a u novoj vlasničkoj strukturi će pod jednakim uvjetima sudjelovati svi kvalificirani dioničari, odnosno praktički svi nesankcionirani sadašnji imatelji depozitarnih potvrda kompanije među kojima je i cijeli niz partnera i dobavljača Fortenova grupe.

Sadašnji dioničari koji nisu pod sankcijama će tako moći ili samo prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, ili, uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije, povećati svoj suvlasnički udjel, ili odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture.

Sankcioniranim dioničarima njihovi će pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine to dozvole.

Nizozemski sud odbio zahtjeve Saifa Alketbija

Prihvaćanju dogovora na Skupštini prethodila je odluka Okružnog suda u Amsterdamu od 18. prosinca kojim su odbačeni svi zahtjevi SBK Art LLC-a, Saifa Alketbija, navodnog vlasnika te kompanije, državljanina Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i osobe koja je nedavno stekla depozitarne potvrde Fortenova Grupe, za odgodom današnje Skupštine.

Pročitajte i ovo Napad u centru za beskućnike u Varaždinu - 3 Privedena je FOTO "Izvan sebe smo, kitili smo bor, a onda ih je izbola": Otkrivena pozadina napada u kojem su ranjeni socijalna radnica i dvoje korisnika

Time je, kako navode iz Fortenove, ujedno nizozemsko pravosuđe po četvrti puta odbacilo zahtjev sankcionirane osobe SBK Art i njezina navodnog vlasnika u dugom nizu tzv. obijesnog parničenja protiv Fortenova grupe.

"S ovom ključnom odlukom u dugotrajnom procesu vlasničke konsolidacije Fortenova grupe, u novu godinu zaista ulazimo s novim elanom. Činjenica da su nesankcionirani dioničari, uz znatnu potporu brojnih dobavljača koji su suvlasnici naše kompanije, značajnom većinom podržali predloženo rješenje potvrđuje što stalno naglašavamo - kako je ono u najboljem interesu poslovanja i svih dionika Fortenova grupe", kazao je član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Ovo rješenje, kako je rekao, također jednako štiti nesankcionirane i sankcionirane dioničare, kojima se isplatom dogovorenog iznosa čuva vrijednost i njihova ulaganja, a koja se sa svakim danom daljnjeg poslovanja uz sankcionirano suvlasništvo nažalost smanjuje.

Pročitajte i ovo Središnja institucija HNB - 5 Izvješće HNB-a Važna predviđanja za 2024. koja se tiču i novčanika građana

"Nakon ove odluke naši dioničari mogu odabrati jednu od ponuđenih opcija, a budući da transakcija treba dobiti i odobrenja nekih sankcijskih tijela i regulatora za tržišno natjecanje, očekujemo da ćemo ju zaključiti u drugom kvartalu iduće godine. Bez sankcioniranih dioničara u suvlasništvu kompanija će moći nastaviti uspješno poslovati i ostvarivati dobre rezultate te povećati vrijednost koju ostvaruje za sve dionike", istaknuo je Peruško.

O svemu se oglasila tvrtka Open Pass u vlasništvu Pavla Vujnovca čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Gotovo svi nesankcionirani dioničari koji su glasovali danas na skupštini Društva odlučili su kako žele konačnu stabilizaciju Fortenova grupe te njezin daljnji razvoj i rast. Ovo je veliki korak naprijed za konsolidaciju kompanije i to je ključna poruka za više od 45.000 njezinih radnika, ali i za sve dobavljače, poslovne partnere te zajednice u kojima posluje.

Unatoč brojnim izazovima te konstantnim pravnim pokušajima usporavanja i opstrukcije procesa koji su ovome prethodili, današnjim izglasavanjem transakcije s ciljem reorganizacije vlasničke strukture Fortenova grupe zacrtani su temelji održivosti kompanije.

Fortenova grupa je od iznimnoga značaja za gospodarstva svih zemalja regije te smo uvjereni kako će ovaj korak omogućiti iskorištavanje njezina punog potencijala. Posebno ističemo da će završetkom procesa dobavljači bivšeg Agrokora dobiti preko 83 milijuna eura duga s kamatama, a uvjereni smo kako će i velik broj dioničara s pravom sudjelovanja izabrati opciju uključiti se u novu vlasničku strukturu.

Vjerujemo u što skorije potpisivanje preostale transakcijske dokumentacije, brzo rješavanje službenih postupaka kod nadležnih regulatora, ali i u refinanciranje duga nakon uspješnog zaključenja transakcije, kao ključnog izazova koji je i dalje pred kompanijom.

Zahvaljujemo svim stranama koje su sudjelovale u ovom procesu na njihovoj upornosti i profesionalnosti te se veselimo novoj fazi razvoja Fortenova grupe, kao kompanije s osiguranim održivim financiranjem te diverzificiranom vlasničkom strukturom", stoji u priopćenju Vujnovčeve firme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene