Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opsjednut s Macronom

Plenković komentirao tajni sastanak Anušića s Milanovićem: "Predsjednik je proglasio HDZ fašističkom, lopovskom strankom. Vrijeđa ministre..."

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Premijer Andrej Plenković u Virovitici je predsjedao sastankom sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Nakon toga dao je izjavu za medije.

Na sastanku sa predstavnicima županija, općina i gradova razgovarale se o Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, financijskoj potpori jedinicama regionalne samouprave za podizanje kvalitete obrazovanja kao i o industrijskoj tranziciji Hrvatske.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavio je Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, koji je izglasan 15. prosinca.

Zakon omogućava decentralizaciju upravljanja državnom imovinom pa će se veliki dio njenih nekretnina dati na upravljanje županijama i gradovima kako bi se brže realizirali projekt koji su vezani za tamošnje objekte i zemljišta.

Pročitajte i ovo Napad u centru za beskućnike u Varaždinu - 3 Privedena je FOTO "Izvan sebe smo, kitili smo bor, a onda ih je izbola": Otkrivena pozadina napada u kojem su ranjeni socijalna radnica i dvoje korisnika

Premijer Andrej Plenković nakon toga dao je izjavu.

"Stvaramo pretpostavke da Hrvatska bude na što višoj razini u kontekstu Europske Unije. Jedan od takvih primjera je dogovor oko novih prometnica", istaknuo je.

Pričalo se i o afričkoj svinjskoj kugi. "Učinili smo ono što rade ozbiljne zemlje, konzistentne Vlade", obranio je naširoko kritizirane reakcije njegove vlasti u tom konkretnom slučaju.

Na upit novinara kako komentira sastanak ministra obrane Ivana Anušića i predsjednika Zorana Milanovića.

"Milanović je grubo i najprimitivnije vrijeđao bivšeg ministra Banožića. Jednako je tako proglasio HDZ fašističkom, lopovskom strankom. Vrijeđa ministre na osobnoj razini. Dobro da se dogodio taj sastanak, ali što se tiče političke komunikacije između Milanovića i Vlade sve ostaje isto", rekao je.

"Sukob nije nastao radi nas, nego u rujnu 2020. kada je Milanović odbio prijedlog imenovanja niza diplomatskih predstavnika i rekao da želi 50:50 pa se dodatno uzjogunio kada je jedan bivši čelnik Uprave jednoga društva bio uhićen. I tu je nastao problem ", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nezapamćena tragedija UZNEMIRUJUĆE Užas u Slavoniji - lift ubio staricu, svjedoci nesreće za DNEVNIK.hr: "U šoku smo"

O promjeni vlasništva u Fortenovi, podsjetio je kako su se stvari odvijale 2017. kada je problem bio Agrokor.

"Mi smo tada reagirali i spriječili domino efekt rušenja hrvatskog gospodarstva i došli do rješenja s privremenom upravom. Kompanija je na tržištu od tada. Prijašnji vlasnik je birao gdje će uzimati kredite i tada su ti ljudi postali vlasnici, nismo ih mi birali. Ni danas ne ulazimo u to tko je vlasnik te kompanije nego da ona funkcionira i zapošljava ljude", naveo je.

Nakon premijera izjavu je dao ministar zdravstva Vili Beroš koji nakon svoje izjave nije bio voljan odgovarati na novinarska pitanja. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede kratko je komentirala zadaće svog ministarstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene