Obavijesti Video Pretražite Navigacija
suci razočarani

Sutkinji zapaljen automobil: Vrhovni sud ogorčen, pogledajte koga su prozvali! Oglasilo se i ministarstvo

Zapaljeni automobil u Osijeku - 6
Zapaljeni automobil u Osijeku - 6 Foto: Borna Jaksic / CROPIX
Vrhovni sud Republike Hrvatske nezadovoljan je izostankom reakcije ministra Malenice i Božinovića nakon što je uskočkoj sutkinji zapaljen automobil.

Vrhovni sud Republike Hrvatske izdao je priopćenje nakon što je sutkinji Vlasti Šimenić Kovač 9. travnja zapaljen automobil. Nezadovoljan je što ministri Božinović i Malenica nisu osudili incident. 

Priopćenje objavljujemo u cijelosti: 

"Vrhovni sud Republike Hrvatske izražava nezadovoljstvo time što prvenstveno ministar pravosuđa i uprave te potom ni ministar unutarnjih poslova tri dana nakon što je sutkinji Županijskog suda u Osijeku Vlasti Šimenić Kovač, na sam Uskrs, 9. travnja 2023., zapaljen automobil, nisu izdali priopćenje o incidentu niti su osudili ovaj nemio događaj koji je, po svemu sudeći, povezan sa suđenjem. 

Zapaljeni automobil u Osijeku - 6 Radovan Dobronić Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Na taj način stvara se dojam u javnosti da predstavnici izvršne vlasti obezvređuju sudbenu vlast, doživljavaju je kao drugorazrednu te se ne brinu za sigurnost sudaca, ne samo kao građana Republike Hrvatske već i kao nositelja jedne od tri ravnopravne grane državne vlasti, napad na koju predstavlja napad na temelje suvereniteta Republike Hrvatske.

Izostanak bilo kakve reakcije nadležnih ministara može u postojećoj situaciji nezadovoljstva sudaca postojećim stanjem u sudstvu i položajem sudaca u društvu pridonijeti tome da se taj dojam kod sudaca pojača", navode u priopćenju. 

Odgovor ministarstva pravosuđa: "Okolnosti navedenog slučaja još se utvrđuju"

Ministarstvo pravosuđa i uprave reagiralo je na priopćenje Vrhovnog suda te istaknulo da je ministar Malenica javno, u Hrvatskom saboru, osudio paljenje automobila sutkinje Županijskog suda u Osijeku, a već i prije premijer, čime je nedvojbeno izražena zabrinutost izvršne vlasti za taj događaj.

"Događaj je u ime Vlade Republike Hrvatske ranije osudio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čime je nedvojbeno izražena zabrinutost izvršne vlasti za navedeni događaj", ističe se u priopćenju Ministarstva.

"Istraga paljenja vozila sutkinje Županijskog suda u Osijeku je još uvijek u tijeku, okolnosti navedenog slučaja još se utvrđuju. Po ishodima iste, ukoliko procjene budu upućivale na to, Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzet će daljnje korake i mjere iz svoje nadležnosti", stoji u priopćenju Ministarstvo pravosuđa i uprave.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene