Sjednica Vrhovnog suda
Sjednica Vrhovnog suda Foto: DNEVNIK.hr

Koliko se puta i kako mijenjao Zakon o kaznenom postupku, teško je i pobrojiti, a svaki put kritika nije nedostajalo. Nova runda na račun Vlade stigla je s najvišeg suda u Hrvatskoj - kažu: ''Zakon je rad lošeg učenika koji loše prepisuje od nekoga sa strane''.


Zakon o kaznenom postupku (ZKP) ima veliku važnost s obzirom na to da predstavlja skup pravila po kojima se vode svi sudski procesi na hrvatskim sudovima, reguliraju prava policije, okrivljenika i tužitelja, određuje istražni zatvor i rok u kojem okrivljeni mogu boraviti iza rešetaka.

Upravo povodom Konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a Kazneni odjel Vrhovnoga suda Republike Hrvatske (VSRH) održava sjednicu pri čemu je zanimljivo i da je medijima prvi put dozvoljeno sudjelovati na njoj.

Suci i sutkinje najvišeg suda u zemlji razmatraju tekst Konačnog prijedloga s izmjenama koje, kako ističu, nisu raspravljene u struci niti na javnom savjetovanju, a riječ je o strukturalnim izmjenama drugostupanjskog suđenja.

Tema rasprave je i odnos Ministarstva pravosuđa i uprave prema Vrhovnom sudu kod izrade nacrta prijedloga izmjena zakona što je prilično bolna točka za suce što se pokazalo i danas s obzirom na to da se iako je na sjednicu, uz predstavnike katedri kaznenog postupovnog prava pravnih fakulteta, pozvan i predstavnik Ministarstva pravosuđa i uprave - nitko iz tog matičnog resora nije pojavio.

A imao bi što čuti i odgovoriti na na sve ono što s Kaznenog odjela VSRH-a zamjeraju Vladi po kojoj su suci i sutkinje žestoko opleli. Žale se, naime, da Vlada sustavno ignorira Vrhovni sud, a premda su kritike prema sudovima ponekad opravdane, rezultat su loših zakona - tvrde na Vrhovnom sudu.

Ne spore da im je poslan Prijedlog zakona, ali tvrde da je riječ o alibiju jer su dobili samo dva dana za raspravu znajući da o tome u tako kratkom razdoblju ne mogu dati mišljenje. 

''Zakon je rad lošeg učenika koji loše prepisuje od nekoga sa strane'', zaključio je predsjednik Kaznenog odjela Vrhovnog suda RH Damir Kos.

Slučaj Mamić - Hoće li se mijenjati zakon? - 2 Sanader, Todorić, Glavaš, Kutle, Mamići... Što je potrebno da Vlada konačno promijeni Zakon o kaznenom postupku?
Darko Kovačević Daruvarac stigao je u Remetinec (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) - 1 Zbog Daruvarca se mijenja zakon? Nasilnici više neće moći slobodno išetati iz pritvora

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nedavno je, pak, u Saboru predstavljajući prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a, ustvrdio je da ćemo zahvaljujući Vladinim izmjenama imati modernije, efikasnije i brže sudske postupke te učinkovito pravosuđe.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju