Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više nema odugovlačenja

Zbog Daruvarca se mijenja zakon? Nasilnici više neće moći slobodno išetati iz pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo pravosuđa predlaže izmjene Zakona o kaznenom postupku koje će onemogućiti zloporabe na sudu. Prijedlog izmjena ministarstvo je odlučilo donijeti nakon što je javnost ostala zaprepaštena puštanjem Darka Kovačevića Daruvarca iz pritvora koji je nepravomoćno osuđen zbog premlaćivanja 18-godišnjakinje u Zadru.

Nakon što je javnost ostala šokirana kada je iz pritvora na slobodu išetao Darko Kovačević Daruvarac, koji je nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od pet godina zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnjakinje u Zadru, sedam mjeseci kasnije Ministarstvo pravosuđa u javnu raspravu pustilo je zakon koji bi onemogućio takav razvoj događaja, piše Večernji list.

Naime, izmjene Zakona o kaznenom postupku predlažu da se okrivljeniku, kojemu je nepravomoćno izrečena kazna zatvora do pet ili više godina, bez iznimke određuje ili produljuje istražni zatvor, čak i u slučajevima kada su istekli nadulji rokovi za pritvor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna imao rok do ponoći Darko Kovačević Daruvarac taksijem stigao u Remetinec, procurilo gdje će služiti kaznu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Može se žaliti Ipak će u zatvor? Darku Kovačeviću Daruvarcu odbili žalbu za odgodu kazne

Dok je bio u pritvoru, istekli su svi maksimalni rokovi tijekom kojih je Darko Kovačević Daruvac mogao biti pritvoren. U takvim slučajevima će se, prema izmjenama Zakona o kaznenom postupku, okrivljenika u zatvoru zadržati sve do upućivanja na izdržavanje kazne, a najdulje do isteka trajanja izrečene kazne. Da je takav zakon bio na snazi u vrijeme da se sudilo Daruvarcu u prvom stupnju, on iz zatvora ne bi izišao sve do pravomoćne presude ili dok u pritvoru ne provede pet godina, koliko mu je izrečeno prvostupanjskom presudom.

Postupak se više neće tako lako odugovlačiti

Kako piše Večernji list, novi Zakon o kaznenom postupku trebao bi ograničiti odugovlačenje postupka. Tako će se zahtjev za izuzeće suca više suda moći podnijeti tek nakon što predmet bude zaprimljen na višem sudu.

Također, trebalo bi se onemogućiti i odugovlačenje postupka ponovnim saslušavanjem ranije saslušanih svjedoka ili vještaka kada se tijekom rasprave promjeni predsjednik vijeća. U tim će se slučajevima samo pročitati zapisnici o ranijim iskazima.

Ubrzava se i rad policije

Prijedlog zakona rasterećuje i Državno odvjetništva na način da se rasprave za kaznena djela, za koja je predviđena kazna do pet godina zatvora, mogu održavati i bez nazočnosti državnog odvjetnika ili njegova zamjenika. Ubrzava se i rad policije koja će i bez naloga DORH-a moći obaviti dokazne radnje prepoznavanja, sva vještačenja osim obdukcije, ekshumacije i genetske analize, tjelesni pregled i uzimanje krvi i urina od okrivljenika i drugih osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene