Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječ je o optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika koju je sud u prvom navratu vratio tužiteljstvu na doradu, a Uskok ju je ponovno podigao početkom lipnja nakon provedenih "dodatnih dokaznih radnji".


Zagrebački Županijski sud u petak će ponovno razmatrati osnovanost prve, dorađene optužnice protiv gradonačelnika Milana Bandića kojom ga Uskok zajedno s njegovim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac tereti da su pogodovali udruzi "U ime obitelji" i priskrbili joj nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Vezani članci Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na suđenju u aferi štandovi (Foto: Dnevnik.hr) Bandiću i ostalima u petak presuda za pogodovanje udruzi Željke Markić Nastavak suđenja za aferu štandovi (Foto: Dnevnik.hr) Nastavljeno suđenje Milanu Bandiću za aferu štandovi, Zdenka Palac - šuti

Riječ je o optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika koju je sud u prvom navratu vratio tužiteljstvu na doradu, a Uskok ju je ponovno podigao početkom lipnja nakon provedenih "dodatnih dokaznih radnji".

Nakon 'prvog' podizanja optužnice sredinom veljače tužiteljstvo je izvijestilo da je Bandić na zahtjev udruge "U ime obitelji" donio zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba nad njihovom akcijom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", a iako pokroviteljstvom nije bila obuhvaćena i financijska potpora Bandić je od svojih suradnika navodno tražio i dodatnu pomoć za udrugu Željke Markić.

Suprotno ranije donesenom zaključku od Lovrića kao pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport zatražio da za potrebe "U ime obitelji" na račun grada organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje radijskih spotova. Kako bi ostvario Bandićeve zahtjeve Lovrić je s više trgovačkih društava dogovorio pripremu, tiskanje i isporuku 700.000 letaka, 14.500 plakata, 120 jumbo plakata te izradu tekstova i snimanje radijskog spota kao i njegovo emitiranje na više radijskih postaja, tvrdi tužiteljstvo.

'IMA NOVACA' Bandić obećao 10 škola, 10 vrtića i 10 dvorana

Osim toga Bandić je od Zdenke Palac zatražio da za potrebe skupljanja potpisa građanskoj inicijativi "U ime obitelji" besplatno ustupi na korištenje 50 štandova, što je ona i učinila.

Na taj su način, tvrde u Uskoku, Bandić i Lovrić Zagreb obvezali na plaćanje najmanje 203 tisuće kuna, dok je Zdenka Palac oštetila Tržnice Zagreb za najmanje 105 tisuća kuna. Građanskoj inicijativi "U ime obitelji" okrivljenici su na taj način, prema tvrdnajma tužiteljstva, pribavili "nepripadnu imovinsku korist" od najmanje 308 tisuća kuna.

Za zlouporabu položaja i ovlasti za što Uskok tereti svo troje osumnjičenika zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina ili jedne do dvanaest godina ako je nedjelom pribavljena "znatna imovinska korist".

Uz Bandića koji je ranije osumnjičen u aferi Agram i Lovrić je prije ove istrage bio na meti Uskoka zbog lihvarskog ugovora u vezi transfera košarkaša Darija Šarića s tvrtkom Klemm Security, čiji je vlasnik Josip Klemm također pod istragom, ali i za nezakonito davanje u najam diskoteke Saloon na Tuškancu te zapošljavanja u Ciboni osoba koje je plaćao Zagrebački holding.

Bandića se, pak, u svim navodnim nedjelima iz afere Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na preko 20 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook