Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica hrvatskih pomoraca koji su prislino zadržani u Angoli u Hrvatsku bi se trebali vratiti najranije u nedjelju.


Dvojica hrvatskih pomoraca koji su bili prisilno zadržani u hotelu u Angoli uskoro bi trebali biti pušteni na slobodu. Potvrdio nam je to Predrag Brazzoduro iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Vezani članci Strašne posljedice eksplozije u Bejrutu Hrvatski pomorci svjedočili užasnoj eksploziji u Bejrutu: ''Detonacija je premještala cijele kontejnere po deset metara. To se ne može opisati riječima'' Slika nije dostupna Zanimanje po kojem je Hrvatska oduvijek bila poznata u svijetu potrebno je spašavati od izumiranja

"Odvjetnici su jutros u 9 sati po našem vremenu došli na brod s oslobađajućom presudom zbog nedostatka dokaza. Pomorci su sada ponovno na sudu kako bi platili sudske troškove te dobili dokumente kojima im se dopušta da napuste Angolu. Mi pratimo događanja i pokušavamo se pripremiti za eventualno loše činjenje kompanije koja je dosad pokazala da radi protiv interesa pomoraca. Na stand-byu smo kako se ne bi dogodilo ništa što će spriječiti repatrijaciju", kaže Brazzoduro.

Ističe kako bi se pomorci u Hrvatsku trebali vratiti najranije u nedjelju.

"Još nije sve gotovo"

DNEVNIK.hr stupio je u kontakt s Vanjom Maričićem, jednim od zarobljenih pomoraca koji nam je potvrdio kako ih je sud oslobodio. Ipak, dodaje kako još uvijek ne mogu napustiti Angolu.

"Kao pomorci imamo posebnu vizu koju trebamo dobiti da bi mogli putovati van Angole. To možemo dobiti preko naše firme koja još uvijek u ovome trenutku izbjegava to napraviti. Naša firma po zakonu je dužna to napraviti  jer nas je sud oslobodio. Još nije sve gotovo. Puno toga se napravilo, ali nije sve još gotovo. Čekamo da bude sigurno 100 %", kaže Maričić.

Osumnjičeni za krađu goriva

Podsjetimo, pomorci iz Rijeke, zapovjednik i prvi časnik na brodu Sutton Tide, već su tri mjeseca zatočeni u Angoli, gdje se nalaze u kućnom pritvoru u jednom hotelu. D. J. i V. M. osumnjičeni su, zajedno s većinom posade, za krađu i prodaju brodskog goriva. Za krađu ih je osumnjičila vlastita kompanija.

Optužili su ih da su zajedno s većinom ostalih članova posade ukrali i prodali 104 kubika goriva, što je tvrtki dojavio drugi časnik broda. Odmah su im oduzeli putovnice, koje su im vraćene tek početkom svibnja. Poziv na sud dobili su tek sredinom svibnja, da bi se potom ispostavilo, kaže Brazzoduro, da je drugi časnik, koji ih je optuživao, znatno promijenio svoj iskaz.

Naime, on je u početku tvrdio da je primio novac od prodanog goriva, da bi kasnije ustvrdio da ga je predao direktorici tvrtke Mariji Elleni, a što je ona kao svjedokinja na sudu opovrgnula.