Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najtraženiji konobari

Nezaposleno 158.000 ljudi, a poslodavci traže radnike izvan zemlje: ''Struktura obrazovanja i potrebe tržišta nisu u skladu''

Hrvatsko tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Hrvatsko tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatsko tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatsko tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Hrvatsko tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatsko tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatsko tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Očekuje se kako će se i ove godine u turizmu u sezoni zaposliti oko 20 tisuća ljudi. I dok se spominje dolazak stranih radnika, čak iz Vijetnama, Indije i Bangladeša - ministar rada u uslužnim djelatnostima želi vidjeti hrvatske umirovljenike kojima je omogućio rad na pola radnog vremena.

Oko 5000 nezaposlenih u Zagrebu je danas tražilo posao u turizmu. Najviše se traže zanimanja poput konobara, kuhara, spremačice i pomoćnog kuhinjskog osoblja.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne

Jadran je atraktivan u nekim stranim zemljama. Brojne agencije zahvaljujući uvoznim radnim kvotama hrvatskim poslodavcima nude pomoć i posredovanje.

''Nude neka rješenja. U ponedjeljak imamo prezentaciju agencije koja dovodi radnike iz istočnog bazena Vijetnama, Bangladeša, Indije. Mislim da će i tamo netko naći rješenje za radnu snagu, u uslužnim djelatnostima, možda i hotelijeri'', kazala je Nikolina Farčić iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika.

No na tim radnim mjestima ministar rada radije vidi hrvatske umirovljenike kojima je omogućio da zarade koju kunu.

''Reformom mirovinskog sustava omogućili smo umirovljenicima da rade pola radnog vremena, a tek krajnja linija obrane je uvoz radne snage i kvote koje smo osigurali su velike, ali nadamo se da neće biti iskorištene'', kaže Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Ministar turizma uvjeren je kako njegova Vlada donosi mjere koje funkcioniraju, ali radnika nedostaje u gotovo svim sektorima - medicini, graditeljstvu, prometu, prehrambenoj industriji, pa i poljoprivredi.

''Struktura obrazovanja koja nama dostavlja na tržište određeni broj ljudi, to je nesklad između ponude i potražnje'', objašnjava Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U Hrvatskoj je nezaposleno 158.000 ljudi, a slobodno je više od 22.000 radnih mjesta. Prosječna hrvatska plaća iznosi 6.280 kuna - ali najveći broj radnika u skupini je koja radi za upola manju plaću.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene