Očekuje se kako će se i ove godine u turizmu u sezoni zaposliti oko 20 tisuća ljudi. I dok se spominje dolazak stranih radnika, čak iz Vijetnama, Indije i Bangladeša - ministar rada u uslužnim djelatnostima želi vidjeti hrvatske umirovljenike kojima je omogućio rad na pola radnog vremena.

Galerija


Oko 5000 nezaposlenih u Zagrebu je danas tražilo posao u turizmu. Najviše se traže zanimanja poput konobara, kuhara, spremačice i pomoćnog kuhinjskog osoblja.

Vezani članci Radnici iz Indije (Foto: Dnevnik.hr) Radna snaga stigla nam i iz Indije, dio zarade šalju obiteljima: ''Posao je dobar, ali hrana vam nije dobro začinjena" Rebeca, radnica iz Španjolske (Foto: Dnevnik.hr) Vjerovali ili ne, radnike uvozimo i iz zapadne Europe: "Jako sam sretna, svi su dobri prema meni. Možda ću se vratiti"

Jadran je atraktivan u nekim stranim zemljama. Brojne agencije zahvaljujući uvoznim radnim kvotama hrvatskim poslodavcima nude pomoć i posredovanje.

''Nude neka rješenja. U ponedjeljak imamo prezentaciju agencije koja dovodi radnike iz istočnog bazena Vijetnama, Bangladeša, Indije. Mislim da će i tamo netko naći rješenje za radnu snagu, u uslužnim djelatnostima, možda i hotelijeri'', kazala je Nikolina Farčić iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika.

No na tim radnim mjestima ministar rada radije vidi hrvatske umirovljenike kojima je omogućio da zarade koju kunu.

''Reformom mirovinskog sustava omogućili smo umirovljenicima da rade pola radnog vremena, a tek krajnja linija obrane je uvoz radne snage i kvote koje smo osigurali su velike, ali nadamo se da neće biti iskorištene'', kaže Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Ministar turizma uvjeren je kako njegova Vlada donosi mjere koje funkcioniraju, ali radnika nedostaje u gotovo svim sektorima - medicini, graditeljstvu, prometu, prehrambenoj industriji, pa i poljoprivredi.

''Struktura obrazovanja koja nama dostavlja na tržište određeni broj ljudi, to je nesklad između ponude i potražnje'', objašnjava Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U Hrvatskoj je nezaposleno 158.000 ljudi, a slobodno je više od 22.000 radnih mjesta. Prosječna hrvatska plaća iznosi 6.280 kuna - ali najveći broj radnika u skupini je koja radi za upola manju plaću.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr