Državnu blagajnu mogli bi puniti doprinosi koje bi poslodavci plaćali za zapošljavanje umirovljenika na pola radnog vremena. Naime, od 1. siječnja to je moguće bez smanjivanja iznosa mirovine, a priliku u tome vide i vlasnici hotela i restorana.

Galerija +0 Umirovljenici/Ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Novi zakon dopušta umirovljenicima rad na pola radnog vremena bez da im se smanji mirovina. Poslodavci u turizmu u tome vide mogućnost pronalaženja kvalitetne radne snage.

Vezani članci Nikolina Brnjac Ministrica najavila rješenje problema sezonskih radnika: "Planiramo se odmaknuti od koncepta sunce i more" Put do Splita: Autocestom ili starom cestom? - 5 Starom cestom ili autocestom od Zagreba do Splita? Dnevnik Nove TV provjerio je što se više isplati

"Mi smo za sve otvoreni. U svakom slučaju to je lijepa ideja, a treba vidjeti tko koliko može. Ali, zašto ne?", rekao je Ivan Željko Svetić, direktor u agenciji za animaciju.

Hotelijeri i ugostitelji upozoravaju skeptike da je malen broj umirovljenika koji bi već ove sezone mogli raditi kao konobari ili recepcionari. Prema idejama poslodavaca, umirovljenici bi uglavnom bili savjetnici ili pomoćnici u radu.

"U svakom slučaju, mislim da je korist obostrana i da će ju imati i poslodavaci i umirovljenici", rekao je Josip Brusić, predsjednik ceha ugostitelja HOK ŽK Rijeka.

Prema podacima Europske komisije, u Europskoj uniji zaposlen je svaki šesti umirovljenik, a u Hrvatskoj svaki trinaesti. Najveći udio zaposlenih umirovljenika ima Švedska, gdje radi svaki treći umirovljenik.

"Više je koristi, a ja ću nabrojati barem dvije: jedan je popravljanje budžeta umirovljenika, a drugi je i prihod državnom proračunu jer će na taj rad biti plaćani doprinosi", rekao je Krunoslav Kapetanović, vlasnik obiteljskog hotela.

Kod poslodavaca vlada velik interes za novu Vladinu mjeru. Već će se ovog ljeta vidjeti hoće li ga biti i kod onih na koje se odnosi i hoće li se na taj način smanjiti uvoz sezonske radne snage.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju