Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučna godišnjica

Strože kazne za nasilnike: ''Borba protiv nasilja nad ženama je obveza svih institucija i cijelog društva''

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Nasilje u obitelji, ilustracija - 2 Nasilje u obitelji, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nasilje nad ženama Nasilje nad ženama Foto: Getty Images +0 Nasilje nad ženama Galerija 1/4 >>
Ministarstvo pravosuđa i uprave predlaže strože kazne za nasilnike i osnažuje zaštitu žrtava, a premijer Andrej Plenković poručio je da je borba protiv nasilja nad ženama i u obitelji Vladin prioritet.

Ministarstvo pravosuđa i uprave uputilo je u e-Savjetovanje izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji kojima se predlažu strože kazne za nasilnike i osnažuje sustav zaštite žrtava propisivanjem većih prava žrtava.

Izmjenama Kaznenog zakona uvodi se i novo kazneno djelo "teško ubojstvo ženske osobe" kao kvalificirani oblik kaznenog djela ubojstva s propisanom maksimalnom kaznom dugotrajnog zatvora.

Uz to, povećavaju se kazne za silovanje i teško kazneno djelo protiv spolne slobode na pet do 12 godina zatvora.

Proširuje se i mogućnost određivanja zaštitnog nadzora po punom izvršenju za kaznena djela protiv braka, obitelji i djece te se ukida zastara progona i izvršenja kazne zatvora za sva teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Kazneno djelo teškog ubojstva žene također neće zastarijevati, ističe Ministarstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kao jastuk Dvogodišnja djevojčica odlutala i izgubila se u šumi: Kada su je pronašli, dočekao ih je nevjerojatan prizor

Pročitajte i ovo Ilustracija Početak za mlade U ovom dijelu Hrvatske mladima se nudi povoljno zemljište za kuću

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji propisuju se i veće kazne za nasilje u prekršajnim postupcima. Usvajanjem ovih izmjena spolno uznemiravanje više neće biti prekršaj, već isključivo kazneno djelo, dodaje Ministarstvo.

Ističu da se izmjenama paketa zakona osnažuje sustav zaštite prava žrtava te dodaju da će sudovi kod izbora i mjere kazne u obzir uzimati i posljedice koje je žrtva pretrpjela kaznenim djelom.

Nadodaju da se propisuje pravo žrtve na žalbu protiv rješenja o određivanju, produljenju ili ukidanja mjera, a za kršenje mjere određivat će se istražni zatvor, podjednako u kaznenom i prekršajnom postupku.

Ministarstvo precizira da će sudovi prilikom donošenja odluke o mjeri opreza morati uzeti očitovanje žrtve o opasnosti za njezinu sigurnost, a kod pojedinačne procjene žrtve tijela kaznenog postupka trebat će uzeti u obzir rizične faktore za ponavljanje nasilja.

Navode i da se zakonskim izmjenama izrijekom propisuje pravo žrtve da bude obaviještena o puštanju nasilnika iz istražnog zatvora putem policije, dok se u cilju snažnije zaštite žrtava predlaže minimalna udaljenost od 50 metara između žrtava i nasilnika.

Ministarstvo nadodaje da su prošlog tjedna u postupak e-Savjetovanja upućene i izmjene i dopune Obiteljskog zakona kojima se osnažuje zaštita žena i djece od nasilja.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u petak da je borba protiv protiv nasilja nad ženama i u obitelji prioritet Vlade RH.

"Obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene i jednu teško ranjenu ženu na Općinskom sudu 1999. godine. Borba protiv nasilja nad ženama i u obitelji prioritet je Vlade RH. To je vrijednosno pitanje, obveza svih institucija i cijelog društva", istaknuo je premijer.

Pročitajte i ovo Ilustracija MREŽA PODRŠKE Nisu učinili ništa, a kao da im se cijeli svijet srušio: Bez svjedoka nema pravde, a žrtve nisu samo broj

Vlada je nedavno predstavila paket izmjena zakona koji se odnosi na suzbijanje nasilja nad ženama i djecom, a Plenković je ranije naglasio: "To je izraz političke volje naše vlade da što je više moguće djelujemo preventivno prema nasilnicima, a jednom kada se nasilje dogodi da ga najstrože kažnjavamo."

Ministarstvo: Izmjenama se ne narušavaju medijske slobode

Uvodi se i novo kazneno djelo "neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje" kojim se uređuje pitanje otkrivanja informacija iz spisa u fazi kaznenog postupka u kojoj je javnost isključena, a uvid u spis ograničen.

'"Ovakvim zakonskim uređenjem štiti se pretpostavka okrivljenikove nedužnosti kao Ustavom zajamčeno pravo, pravo na privatnost okrivljenika i drugih sudionika kaznenog postupka, objektivno utvrđivanje činjenica u kaznenom postupku, neovisnost i nepristranost suda te osigurava pravo na pravično suđenje", navode u priopćenju.

Pojašnjavaju da je zaštita probitaka kaznenog postupka pravni standard u 30 članica Vijeća Europe te da zakonodavni okvir u 23 države omogućuje sankcioniranje svih koji iznose informacije iz istrage, dok se u njih sedam sankcije odnose samo na sudionike kaznenog postupka.

Naglašavaju da se predloženim zakonskim izmjenama ni na koji način ne narušavaju medijske slobode niti se ograničava pravo na informacije od javnog interesa jer se izmjene o neovlaštenom otkrivanju sadržaja izvidne ili dokazne radnje ne odnose na novinare već isključivo na sudionike postupka odnosno na osobe koje rade na spisu ili imaju pravo uvida u spis.

''O pokretanju kaznenog postupka, opisu kaznenog djela koje se stavlja na teret te radnjama koje se provode, javnost će na objektivan, nepristran i jednak način, kao i do sada, biti informirana službenim priopćenjima nadležnih tijela'', priopćilo je Ministarstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijatelji životinja Udruga protiv štraparenja: "To je zlostavljanje konja i ilegalna zarada državi pod nosom"

Uz to, uvodi se i novo kazneno djelo napuštanja životinja s propisanom kaznom od godine dana, a ako je uslijed napuštanja životinja uginula propisuje se kazna zatvora od dvije godine. Dodatno, povećavaju se kazne zatvora za ubijanje ili mučenje životnija na s dvije na tri godine.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene