Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ostali vjerni vrijednostima"

Štromar HNS-ovcima poslao pismo s razlozima zašto idu u koaliciju s HDZ-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vršitelj dužnosti predsjednika HNS-a Predrag Štromar uputio je u petak pismo članovima te stranke, u kojemu objašnjava razloge za sklapanje koalicije s HDZ-om.

"U posljednjih dvije godine, od pojave Mosta na nacionalnoj političkoj sceni, cjelokupna politička aktivnost u Hrvatskoj se svodi na pitanja koalicije, suradnje, preslagivanja, tko će s kim i protiv koga. Više nitko ne govori o konkretnim politikama, programima, vrijednostima i projektima. Građane se tek uzgredno spomene kad se zaklinjemo da je ta rasprava o koaliciji ili preslagivanju u njihovo ime. U stvarnosti, građani su potpuno nestali iz fokusa politike, jer se politika već duže vrijeme isključivo bavi sama sobom", navodi Štromar

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

Jedan od glavnih razloga je i, kako tvrdi, hitna i neodgodiva primjena pripremljene i zaustavljene kurikularne reforme, koja je dugoročno jedini spas za Hrvatsku. "Ako omogućimo odrastanje djece u duhu kreativnosti te analitičkog i kritičkog promišljanja u kojem su bit znanje i vještine, a ne učenje napamet i ocjene, sutra ćemo imati odrasle ljude sposobne rješavati svakodnevne probleme uspješnije nego mi to činimo danas".

Novi izbori, tvrdi Štromar, ne bi promijenili odnose na političkoj sceni, ali bi unazadili Hrvatsku. Smatra realnom procjenu da bi na prijevremenim parlamentarnim izborima u srpnju izlaznost bila oko 25 posto. "Hrvatsku bi izbori neposredno koštali u stotinama milijuna kuna, ali prava šteta bi bila u milijardama kuna zbog novog zastoja u funkcioniranju izvršne vlasti, uključujući i zastoj u povlačenju bespovratnih dvije milijarde eura iz fondova Europske unije."

Kao razlog za ulazak u koaliciju s HDZ-om, Štromar navodi i suprotstavljanje nazadovanju hrvatskog društva, s obzirom da "u svjetonazorskom i vrijednosnom smislu, ultrakonzervativci, populisti i ekstremisti, preplavljuju sve društvene institucije" te ističe da će, "ne spriječi li val populizma i nazadnjački udar, Hrvatska zastraniti u smjeru Mađarske i Poljske, u kojima se u pitanje dovode ona prava i slobode za koje smo vjerovali da su neupitni, kao što su primjerice pravo žena na izbor ili medijske slobode".

Hrvatskoj je, nastavlja, nužna politička stabilizacija i izlazak iz "ideoloških rovova". "Vjerujem da je era podjela, ili jednostavno rečeno stara politika, na zalasku, a počinje nova era – nova politika protiv stare politike. Novu politiku karakterizira konkretan doprinos za bolji život ljudi, ideje ispred ideologija, vrijednosti ispred stranačkih identifikacija, rezultat ispred umjetničkog dojma".

"Nakon dvije godine gospodarskog rasta, koji je potaknuo upravo HNS upravljajući resorom gospodarstva u Vladi, uslijed krize u Agrokoru i političke nestabilnosti prijeti usporavanje pa čak i zaustavljanje tog rasta. Jednostavno rečeno, kako stabilizirati Agrokor i s njime povezanih 150 tisuća radnih mjesta, ako prethodno ne stabiliziramo Vladu", kaže Štromar.

Dodaje kako postoji niz otvorenih pitanja koji mogu utjecati na gospodarsku i sigurnosnu situaciju u zemlji, uključujući i pitanje pograničnog režima i ukupnih odnosa sa Slovenijom, kao i pitanje povlačenja bespovratnih sredstava iz EU fondova.

"Ne možemo više donositi političke odluke prema tome kako će ih dočekati novinari, politički analitičari i komentatori ili druge stranke. Moramo preuzeti odgovornost i donositi odluke koje su dobre za ovu zemlju i njezine građane pa čak i kad nisu 'na prvu loptu' popularne", ocjenjuje Štromar.

"Mislimo li doista da je građanima važnija naša lojalnost koalicijskom partneru ili pojedinom stranačkom lideru od naše lojalnosti vrijednostima – modernog obrazovanja, napredne digitalne ekonomije, društva pravednosti i jednakih šansi, očuvanja dosegnute razine ljudskih prava. Članice i članovi HNS-a su na Središnjem odboru stranke u srijedu, 7. lipnja 2017., odlučili ostati vjerni vrijednostima", zaključuje v.d. predsjednik HNS-a Predraga Štromar u pismu članovima HNS-a. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene