Predrag Štromar na pitanje ima li rješenja za koaliociju pred pucanjem poručio je novinarima da se strpe. Ranije u Saboru SDP-ovcima također nije odgovorio ostaje li HNS u Vladi.


Ministra graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade, HNS-ova Predraga Štromara novinari su u srijedu u Saboru pitali hoće li HNS-ovi ministri u četvrtak doći na sjednicu Vlade ako bude glasanje o proračunu. 

Vezani članci Predrag Štromar Predrag Štromar novi predsjednik HNS-a: "Hrvatska se voli radom, to je smjer u kojem želim voditi stranku" Predrag Štromar HNS elektroničkim putem bira novo vodstvo, rezultati će biti poznati nakon 17 sati

"Strpite se još malo, vidjet ćete", rekao im je Štromar.

Na pitanje ima li načina da HNS i HDZ izglade situaciju, odnosno postoji li rješenje za ovo stanje, Štromar je novinarima poručio da će vrlo brzo imati sve informacije.

"Naravno da razgovaramo i još ćemo razgovarati", rekao je Štromar novinarima.

HNS danima već ističe kako ne žele odustati od povećanja plaća prosvjetarima. Zato su najavili da HNS-ovi ministri neće doći u četvrtak na sjednicu Vlade na kojoj će biti predložen proračun. 

HDZ, pišu mediji, neće pristati na ucjene HNS-a pa je prema tome izvjestan izlazak HNS-a iz Vlade.

Štromara pritiskali i SDP-ovci

Zastupnici SDP-a nisu u srijedu prijepodne uspjeli natjerati Predraga Štromara da odgovori je li još ministar, hoće li to biti i sutra ili danas podnosi ostavku.

Odgovore na ta pitanja Gordan Maras i Arsen Bauk od ministra su tražili, ali ih nisu i dobili, na početku saborske rasprave o dva zakonska prijedloga s područja prostornog uređenja koja bi, uvjerava Vlada koja ih je predložila, trebala ubrzati i pojeftiniti izdavanje građevinskih dozvola, smanjiti birokraciju i rasteretiti gospodarstvo nepotrebnih nameta.

"Minimum korektnosti bio bi da kažete hoćete li sutra biti potpredsjednik, ostajete li u Vladi, hoćete li glasati za proračun", rekao je Štromaru SDP-ov Bauk referirajući se na pisanje medija da je Plenković prelomio da ne popušta HNS-u.

Potpredsjedniku Vlade rekao je i kako nije vrhunac političke mudrosti "u jeku parlamentarne" krize doći u Sabor i ne odgovoriti na pitanje ostaje li u Vladi.

"Da ostajete, da je ta Vlada dobra, s ponosom biste rekli da ostajete", iščitao je Bauk ministrovu šutnju.

Ponukan pisanjem medija, i Maras od Štromara traži odgovor u čije ime predlaže zakon.

"Vidimo u medijima da vam se premijer zahvalio na suradnji, da u proračun nisu uvršteni koeficijenti za nastavnike, što je HNS tražio, pa mi nije jasno jeste li još uvijek ministar, hoćete li biti sutra ili danas podnosite ostavku", pitao je SDP-ovac.

Ustvrdio je i kako je očito da će Vlada nastaviti voziti dalje na žetone svježe optuženog gradonačelnika.