Višegodišnji problemi u jedinoj hrvatskoj aviokompaniji Croatia Airlines kulminirat će štrajkom zaposlenika CA, čiji je početak najavljen za utorak 14. svibnja, a kraj mu je - neizvjestan.


Ispred zgrade Uprave Croatia Airlinesa Koordinacija triju sindikata CA najavila je  štrajk zaposlenika hrvatske nacionalne zrakoplovne kompanije, koji će započeti u utorak 14. svibnja u 6 ujutro i potrajati do - ispunjenja zahtjeva.

Vezani članci Željko Vela I naš poznati sportski komentator zapeo u kaosu: "Aerodrom je potpuno krahirao" Slika nije dostupna Croatia Airlines: Još nema dogovora, pregovori se nastavljaju popodne

Za sutrašnje letove predbilježeno je ukupno 4.600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, odnosno petina svih predbilježenih putnika, istuču u Croatia Airlinesu. Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr. Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju su besplatni telefon 0800 7777 te telefoni Kontakt centra ( 385 - 1) 6676 555 i 062 - 500 505 na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka.

Jutros su predstavnici Sindikata i Uprave CA bili na razgovoru kod ministra Miranda Mrsića, no nikakav dogovor nije postignut.

>>U Croatia Airlines u 15 sati objavljuju popis otkazanih letova

Stjuardese i piloti od sutra su u štrajku sve do ispunjenja zahtjeva, a djelatnici zemaljskog osoblja održat će od 11 do 12 sati štrajk upozorenja. Oni traže da se ne otpusti 27 posto zemaljskog osoblja CA, dok piloti i kabinsko osoblje traže poštivanje prava iz prošlog Kolektivnog ugovora, koji je istekao 1. travnja, a novi ugovor nije potpisan. Tvrde kako su im za protekli mjesec nezakonito smanjene plaće. 

Predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić rekao je novinarima da su predstavnici pilota danas bili na radnom sastanku s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i predstavnicima Uprave, no nije postignut nikakav dogovor.

Zasad nije bilo pomaka u razgovorima, što ne znači da ih neće biti, izjavio je Bilić dodavši da su piloti spremni učiniti sve da ne dođe do štrajka jer će on naštetiti i kompaniji i zaposlenicima. Ako dođe do štrajka, propisan je opseg poslova koji ne smiju prekidati ni za vrijeme te akcije, što znači da će se moći obaviti 37 posto planiranih letova.

Svi putnici koji su rezervirali i kupili kartu za neki od letova u vrijeme štrajka, moći će je zamijeniti bez nadoplate. U slučaju da putnik zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu slijedeće mogućnosti: potpuni povrat novca za neiskorištene karte; djelomični povrat za djelomično iskorištene karte; potpuni povrat novca uvećan za 25 posto neto tarife - u tom se slučaju ne isplaćuje novac, već se izdaje vrijednosni dokument koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatia Airlinesa (MCO).

Predstavnica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Ivana Lojo zatražila je da se, osim zadržavanja dosadašnjih prava stjuardesa i stjuarda dodatno utvrdi kako na mjestu člana kabinske posade ne mogu raditi osobe koje nisu zaposlene u Croatia Airlinesu.

Stjuardese se žale da su im novim kolektivnim ugovorom primanja srezana za čak 40 posto. Nedavnu aferu oko masovnog bolovanja kabinskog osoblja i prijetnji otkazom za 42 zaposlenih, tumače pak kao demonstraciju sile uprave, kako bi se prisililo da prihvate novi kolektivni ugovor. Zbog straha od otkaza, stjuardese se sada ne usude otići na bolovanje, bez obzira na zdravstveno stanje, tvrde iz Sindikata.

Podsjetimo, sindikalna je akcija potaknuta zadnjim potezima Uprave CA - nakon masovnog bolovanja kabinskog osoblja, koja su po nalazima i mišljenju HZZO-a bila medicinski opravdana, Uprava CA odlučila je 42 djelatnika kabinskog osoblja kazniti - otkazima. 

Podršku štrajkašima iz Croatia Airlinesa dale su B.a.B.e., Centar za mirovne studije, radničke studije i ženske studije, udruge Documenta, Domine, Eko Zadar, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Subversive Forum, Ženska mreža Hrvatske i Ženska soba.

Podsjetimo, sindikalna je akcija potaknuta zadnjim potezima Uprave CA - nakon masovnog bolovanja kabinskog osoblja, koja su po nalazima i mišljenju HZZO-a bila medicinski opravdana, Uprava CA odlučila je 42 djelatnika kabinskog osoblja kazniti - otkazima. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju