Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnjaju u zlouporabu

Iako su bolovanja bila medicinski opravdana C. Airlines nastavlja s procedurom otkaza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava Croatia Airlinesa nastavlja postupak otkazivanja ugovora o radu za 42 člana kabinskog osoblja, unatoč tome što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) utvrdio da su bolovanja bila medicinski opravdana, priopćio je Croatia Airlines.

Poslodavac i dalje sumnja da je 42 zaposlenika kabinskog osoblja u razdoblju od 30. travnja do 1. svibnja ove godine zlouporabilo bolovanje radi organiziranja i sudjelovanja u prikrivenoj industrijskoj akciji, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da rezultati istrage HZZO-a, koje je kompanija danas primila, pokazuju da je od 49 bolovanja 48 bilo medicinski opravdano, a jedna osoba bolovanje nije ni otvorila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Što mislite o otkazima za stjuardese zbog bolovanja? Slika nije dostupna Sindikati ljutiti: 'Otkazi stjuardesama su grubi udar na temeljna ljudska i radnička prava!'

>> VIDEO 'Ne ličim vam valjda na Kalmetu koji će doći s čarobnim štapićem i reći huraaaa!?!'

Croatia Airlines danas je uputio zahtjev Ministarstvu zdravlja, koje je nadležno za nadzor HZZO-a, da se očituje o rezultatima kontrole opravdanosti bolovanja. Zatražio je i preporuku oko daljnjih mjera zdravstvene zaštite koje bi se trebale poduzeti među zaposlenicima Croatia Airlinesa kako se slične bolesti ne bi ponovile u masovnom obliku.

Od Ministarstva je također zatraženo da odgovori što se zapravo dogodilo kabinskom osoblju zrakoplova u razdoblju od 30. travnja do 1. svibnja 2013. jer na području grada Zagreba tada nije utvrđena nikakva epidemija, a putnici kao ni piloti s kojima kabinsko osoblje dijeli radni prostor, nisu prijavili bilo kakva oboljenja.

S obzirom da su dijagnoze bolovanja raznolike, a riječ je o glavoboljama, zuboboljama, uklještenosti u leđima, virozama te "određenom medicinskom problemu", poslodavac smatra kako su neistinite tvrdnje Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova o crijevnoj virozi kao glavnom razlogu bolovanja, kaže se u priopćenju.

>> 'Radimo i od 3 ujutro i od 21 navečer, danima ne vidimo obitelj, zar je nas 200 krivo za propast CA?'

Dodaje se da je iznenadni odlazak 48 članova kabinskog osoblja na bolovanje unutar samo 48 sati izazvao sumnje u opravdanost bolovanja, ponajviše zbog toga što je prosjek bolovanja porastao čak osam puta u odnosu na dosadašnji prosjek od šest bolovanja.

Croatia Airlines pozvao je osoblje s tržišta radne snage, a riječ je o kabinskom osoblju koje je već radilo u kompaniji i koje prolazi proces obnove znanja kako bi se uskoro moglo planirati za letove. Zbog toga je netočna informacija da se raspisivanjem internog natječaja za člana kabinskog osoblja želi nadoknaditi mogući manjak raspoloživih posada, u slučaju da se otkažu ugovori o radu za navedena 42 člana kabinskog osoblja, kaže se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene