Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo

Što čeka gospodarstvo ako Vladin povjerenik za Agrokor dobro obavi posao?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novog Vladina povjerenika čeka puno problema i posla. Treba osigurati novac za nastavak poslovanja Agrokora, pomiriti interese banaka, dobavljača i države, restrukturirati jednu golemu kompaniju.

Provjerili smo što se sve od njega očekuje i kako bi moglo proći hrvatsko gospodarstvo ako dobro obavi posao.

Pročitajte i ovo Mislav Bago (Dnevnik.hr) Analiza Mislava Bage "Martina Dalić Plenkoviću je bila zadnja brana. On je sad sam na brisanom prostoru" Slika nije dostupna Oštre kritike protiv vlasti Davor Bernardić o aferi Hotmail: "Martina Dalić i dalje laže, a Hrvatska ne smije biti taoc jednog čovjeka"

Med iz Pisarovine puni Agrokorove police u tri države, ali vlasnik tvrtke još nije siguran hoće li isporučiti sljedeću pošiljku.

„Mi smo do jučer isporučivali bez zadrške, imamo i dalje narudžbe. U ponedjeljak ujutro prije same isporuke procijenit ćemo hoćemo li, ali sam sklon podržati održavanje sustava i isporukama“, kaže Ivan Bračić iz tvrtke Pip.

Obustava isporuke samo je jedan od problema novog povjerenika. Blokirane račune ima većina Agrokorovih tvrtki - od Konzuma do Leda, Jamnice i Zvijezde. Treba osigurati novac za plaće radnika do kraja idućeg tjedna te za plaćanje budućih isporuka.

„Prvi korak je financijsko restrukturiranje. To znači upucati negdje 300, netko kaže i 500 milijuna eura da kompanija Konzum i ostale kompanije počnu ponovno raditi“, kaže ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

Dugoročno preslagivanje kompanije

Drugi korak novog povjerenika je dugoročno preslagivanje kompanije koju čini 61 tvrtka - od poljoprivrede, prehrambene industrije, maloprodaje do energetike i zdravstva. S 28 tisuća i 550 radnika u Hrvatskoj. I dugovima prema financijskim institucijama i dobavljačima, koji prema javno dostupnim podacima, prelaze 5 milijardi eura.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić očekuje da će proizvodne tvrtke opstati i biti još bolje ako se restrukturiranje dobro odradi.

„Međutim, što se tiče same Agrokor grupe, tu treba očekivati otpuštanja i višak radnika prije svega u matici Agrokor. Kod kooperanata to ne bi trebao biti rezultat za restrukturiranje do smanjenja proizvodnje ili do otpuštanja radnika. Agrokor sigurno ima kompanija i imovine koja nije produktivna, koja je teret kompaniji. Nje se mora riješiti, odnosno mora se prodati“, kaže Jurčić.

Dobavljači traže pomoć

Kad se bude prodavalo, poljoprivrednici očekuju da država zaštiti poljoprivredno zemljište jer Agrokorove tvrtke imaju najveće površine i najkvalitetnije zemljište u državi.

„Na primjer, ako je to Belje ili Vupik, dakle, bilo bi dobro da je to u vlasništvu naših, odnosno bilo bi dobro da to djelomično preuzmu dobavljači, a zasigurno i poljoprivredni dobavljači, to jest primarni poljoprivrednici“, kaže Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Dobavljači traže i financijsku pomoć države da mogu plaćati svoje kredite, radnike i partnere dok čekaju da im Agrokor vrati dugove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene