Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija je alarmantna

Neizvjestan ishod: Što čeka Agrokor nakon što u njega uđe Vladin povjerenik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivica Todorić državi je u naručje dao koncern prepun problema. S njima će se boriti vladin čovjek - izvanredni povjerenik, čije se imenovanje očekuje početkom idućeg tjedna.

Reporterka Ivana Brkić Tomljenović u Dnevniku Nove TV je analizirala što Agrokor čeka nakon što Vlada odluči tko će biti njezin povjerenik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Slika nije dostupna DNEVNIK.HR DOZNAJE Insajderski izvještaj: Što će sve dočekati novog upravitelja u Agrokoru?

„Puno je imena u igri, ali još nema potvrde da je odluka donesena. Ono što jest sigurno - trebala bi to biti iskusna osoba, s vrhunskim profesionalnim referencijama.

Ako vlada održi sjednicu u ponedjeljak, odluku s imenom povjerenika odmah će dostaviti Trgovačkom sudu. Taj sud ima rok od dva radna dana za otvaranje postupka izvanredne uprave i potvrdu povjerenika.

Međutim, vjerojatno se neće toliko čekati jer je situacija poprilično alarmantna i radnici do petka očekuju plaću, a tu je i problem s dobavljačima.

Teoretski, sud vladinog čovjeka za Agrokor može potvrditi u jednom danu, već u ponedjeljak“, objašnjava Brkić Tomljenović.

"Glavnu riječ ima povjerenik"

Istaknula je kako prema zakonu, glavnu riječ uglavnom ima izvanredni povjerenik.

„On može imati zamjenike, koje također imenuju vlada i sud. Unutar mjesec dana povjerenik mora odabrati svoj tim savjetnika - najvažniji je savjetnik za restruktruriranje. On nije fizička, već pravna osoba sa sličnim međunarodnim iskustvom - Alvarez i Marsal uklapa se u ovu priču, ali još se ne zna hoće li on biti odabir povjerenika.

Još su dva su važna tijela u procesu. Savjet, koji čini petero članova - jedan je predstavnik radnika, a ostali moraju imati najmanje deset godina iskustva u rukovođenju trgovačkim društvima i isto toliko ne smiju biti poslovno povezani s Agrokorom te Vjerovničko vijeće. Ono ima najviše devet članova i sastavljeno je od predstavnika bankara i dobavljača“, objašnjava Brkić Tomljenović.

Objasnila je i kako će izgledati sam proces restrukturiranja koncerna Agrokor.

"Prvo se očekuje deblokada računa"

"Aktivacijom zakona prvo se očekuje deblokada računa.

Sve stare obveze to jest krediti, ali i dugovi dobavljačima se zamrzavaju. Nova potraživanja, odnosno novi krediti i nova isporučena roba trebali bi se plaćati po rokovima plaćanja. Kad je riječ o starim dugovima, onim zamrznutim, odluku zajedno donose povjerenik i Vjerovničko vijeće. No, kako bankari imaju prednost u naplati, dobavljači, pogotovo mali i srednji strahuju da se neće moći naplatiti, iako iz Vlade uvjeravaju u suprotno.

Pred povjerenikom su, dakle, teške odluke. Spominju se prodaje tvrtki, otkazi, gašenje trgovina, treba naći dogovor dobavljača i bankara. Iz Vlade poručuju da je cilj sačuvati gospodarstvo, ali ishod je prilično neizvjestan", objasnila je Brkić Tomljenović.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene