Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Saga se nastavlja

Jandroković otkrio na čemu HDZ inzistira u pregovorima s Mostom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I treći dan nakon izbora sve su oči uprte u HDZ koji je dobio najviše mandata i od kojeg se očekuje da sastavi vladu.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je da će HDZ u pregovorima s Mostom inzistirati da predsjednik stranke Andrej Plenković bude novi premijer.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova - 2 Razgovori i pregovori Božinović za Dnevnik Nove TV: "Sastavit ćemo vrlo brzo Vladu" Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe

"Demokratski standard je da predsjednik stranke koja je dobila najveće povjerenje građana bude predsjednik vlade i to je apsolutno nešto na čemu ćemo inzistirati", rekao je Jandroković.

Na pitanje hoće li Most dobiti ministarstva koja traži odgovorio je kako jučer na pregovorima o tome uopće nije bilo riječi. Žao mu je što pojedini mediji spekuliraju o tome, jer, kako je kazao, to uopće nije utemeljeno na činjenicama i istini.

Ponovio je i da su jučerašnji razgovori s Mostom protekli u izvrsnom ozračju i otvorenim razgovorima.

"Zaključili smo da želimo suradnju, da ona bude stabilna, dugoročna i da formiramo parlamentarnu većinu i stabilnu vldu.Treba razgovarati o prijedlozima Mosta, o zajedničkom programu vlade i njezinom ustrojstvu", poručio je.ž

Marić: Mislim da imamo dobru početnu poziciju

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da su razgovori HDZ-a i Mosta u utorak popodne bili konstruktivni i pozitivni, pri čemu je otvoren niz poznatih tema te je dogovoreno je da će novi sastanak biti u ponedjeljak. U međuvremenu će se dodatno raditi na tim temama i nekim drugimm stvarima.

Upitan ostaje li ministar financija, rekao je kako je prerano baviti se špekulacijama i nagađanjima. "Idemo korak po korak, imamo puno posla, mislim da imamo svi skupa dobru početnu poziciju i treba gledati pozitivno na sve".

Na upit inizistira li i dalje Most da se njegovi uvjeti ispune u mjesec dana, Marić je rekao kako će se to vidjeti na idućem sastanku. "I dalje će se razgovarati, svih sedam točaka smo prošli, o čemu se i kako radi, ako tko ima kakvih nedoumica i što je tko mislio pod time, ali to ćemo još vidjeti", rekao je.

Marić ocjenjuje kako nema jamstva da će buduća suradnja biti kvalitetnija od prošle, ali postoji iskustvo iz proteklih mjeseci, situacija i pozicije su malo drugačije, a tu su i novi ljudi.

Upitan jesu li kontaktirali zastupnike manjina, Marić je rekao da su određeni kontakti ostvareni, nastavit će se, i svaka Vlada računa na određenu potporu.

Odgovarajući na pitanje računa li HDZ na isti broj ministarstva ili veći, Marić je rekao kako je o tome još prerano govoriti, nije se još razgovaralo o ustroju vlade. Također je rekao kako Most zasad još nije tražio mjesto predsjednika Sabora.

Na novinarski upit treba li strankama i zastupnicima biti neugodno što je samo 19 žena ušlo u Sabor, Marić je rekao kako bi bilo bolje i pravednije da su žene zastupljenije, no izborni je rezultat takav kakav je.

Hasanbegović: Kroz kratko vrijeme formirat će se nova vlada HDZ-a i Mosta

HDZ-ov tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović ustvrdio je  da će se kroz kratko vrijeme formirati nova vlada HDZ-a i Mosta jer ona, naglasio je, nema nikakvu alternativu.

Na novinarsku tvrdnju kako se prema jutrošnjim izjavama može iščitati da čelnik Mosta Božo Petrov više ne inzistira na sedam uvjeta, tehnički ministar turizma Anton Kliman kazao je da nije u toku s pregovorima jer se situacija mijenja iz časa u čas, no vjeruje da će se naći načina za sastavljanje saborske većine i vlade. "Razuma ima, volje ima i mislim da će to biti 'ok'", dodao je.

Smatra da će manjine pristupiti parlamentarnoj većini na čelu s HDZ-om i da će to biti "na razini jedne odgovornosti da se brzo formira vlada, zato što su izazovi veliki za sljedeću godinu". "Što stabilnija hrvatska vlada i što se brže formira, onda će i manjinci moći dati svoj doprinos u tom smislu da budu jedan faktor stabilnosti", poručio je Kliman.

Tehničkog ministra Darija Nakića novinari su pitali zašto HDZ nije na svojim izbornim listama ispunio tzv. žensku kvotu te bi zbog toga trebao platiti kaznu od 450.000 kuna, na što im je odgovorio da se pri sastavljanju lista o tome vodilo računa koliko je moguće, ali da su birači birali po preferencijalnim glasovima.

Medved: Budimo strpljivi i očekujmo da ćemo vrlo brzo imati stabilnu Vladu

"Budimo strpljivi i očekujmo da ćemo vrlo brzo imati stabilnu Vladu", rekao je HDZ-ov tehnički ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Na njihov upit hoće li biti ministar branitelja i u novoj vladi, odgovorio je kako su pregovori između HDZ-a i Mosta počeli tek jučer, te da će o tome hoće li ostati na ministarskoj dužnosti odlučiti predsjednik nove vlade.

"Budite strpljivi, jučer su započeli pregovori. O tome će odlučiti predsjednik vlade. Radimo svoj posao i radit ćemo bez obzira bili mi u izvršnoj vlasti ili u Saboru, nastavljamo na tragu našeg programa", poručio je Medved novinarima.

Podsjetimo, iako su dobili najviše mandata u Saboru, HDZ sa 61 zastupnikom neće moći izglasati vladu i trebat će im podrška zastupnika drugih stranaka.

U utorak su započeli razgovore s Mostom čijih će 13 zastupnika sjediti u 9. sazivu Hrvatskog Sabora. Most je već i prije izbora predložio sedam jamstava za koje očekuju da se ispune prije izglasavanja vlade, a lider HDZ-a Andrej Plenković stava je da se o njima treba detaljnije razgovarati i dogovoriti, pa je očito da prije završetka tih razgovora nećemo imati jasniju sliku oko toga kada bismo mogli dobiti sljedeću Vladu.

Razgovori su počeli u utorak popodne i trajali su četiri sata nakon čega su i Plenković i predsjednik Mosta Božo Petrov iskazali zadovoljstvo smjerom u kojem teče međusobni dijalog, ali naglasili su da je ovo tek početak.

Za sada je mogućnost velike koalicije HDZ-a s Narodnom koalicijom koja ima 54 mandata isključena, potvrdli su čelni ljudi najjačih stranaka. Živi zid sa svojih osam zastupnika odbacio je mogućnost koaliranja u svrhu ulaska u vladu naglašavajući kako će biti konstruktivna oporba.

U Saboru s tri mandata sjedit će zastupnici IDS-a, s dva zastupnika stranka Milana Bandića, jedan zastupnik HDSSB-a, nezavisni zastupnik Željko Glasnović te osam zastupnika manjine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene