450060
450060
450060
450060
450060

Nakon više od 4 sata završio sastanak Mosta i HDZ-a: 'Dojmovi su pozitivni'

  • , 13.09.2016., 21:40
  • Autor:
  • komentara

Četiri sata su u utorak razgovarali Mostovci i HDZ-ovci o sedam jamstava koje Most traži za sastavljanje vlade.

 
 
 
 
Andrija Jarak o sastanku Mosta i HDZ-a (Video: Dnevnik Nove TV)
Andrija Jarak o sastanku Mosta i HDZ-a (Video: Dnevnik Nove TV)

Čelnici HDZ-a i Mosta, Andrej Plenković i Božo Petrov, u utorak navečer su, nakon gotovo četiri sata pregovora, izišli pred novinare zadovoljni, a Plenković je kazao kako Hrvatska nema vremena predugo čekati dok je Petrov rekao kako je ovo bio početak i zalog buduće suradnje.

"Cilj razgovora bio je pojasniti sedam točaka koje je Most predstavio uoči izbora. Dogovorili smo da će naši stručnjaci određene aspekte tih pitanja idućih dana razmjeniti što nacrte zakonskih prijedloga, što razjasniti pojedina pitanja koja zahtjevaju malo šire konzultacije", rekao je Plenković novinarima u središnjici HDZ-a.

Na sastanku su, kaže, naglasili što je pristup HDZ-a i Mosta, "a to je jedan strateški dogovor o dugoročnoj suradnji prigodom sastavljanja stabilne parlamentarne većine te stabilne četverogodišnje vlade".

Istaknuo je i kako HDZ i Most žele 'paketni pristup', koji podrazumjeva rad njihovih stručnjaka na traženju zajedničkih točaka iz izbornog programa HDZ-a i izbornog programa Mosta.

Plenković je kazao kako u trećoj fazi žele postići dogovor o ustroju buduće vlade i njezinom sastavu.

"Atmosfera je bila pozitivna, vrlo ugodna. Imamo prigodu predstaviti kolegama iz Mosta novo vodstvo HDZ-a s našim pristupom dijalogu s njima i budućoj suradnji", poručio je Plenković.

Božo Petrov je atmosferu sastanka nazvao također pozitivnom i konstruktivnom.

"One stvari koje smo naveli prije desetak dana koje smo tražili za jamstvo, o njima smo jedino razgovarali. Ovo je jedan mali početak, mali zalog buduće suradnje. Treba se napraviti kvalitetan program buduće Vlade, ciljevi za iduće četiri godine i tu se u potpunosti slažemo - to je sljedeći korak i sljedeća faza", rekao je Petrov.

Idući sastanak je, kaže, sljedeći tjedan. "Do tada će stručni timovi odraditi dio posla vezan za kvalitetne prijedloge koji su također, u trenutku kada smo mi došli s našim prijedlozima, od kojih su već neki u formi zakonskih prijedloga, došli su i konstruktivni prijedlozi s druge strane. Tako da, ako ćemo suditi po tome, onda mogu reći da imamo pozitivne dojmove i nadamo se da će se tako i nastaviti", ustvrdio je Petrov.

Sve to, kaže, treba promatrati kao jedan cjeloviti paket.

Upitan da usporedi ove sa prošlim pregovorima oko sastavljanja vlade sa HDZ-om, Petrov je rekao kako bi mu bilo drago da se ovako nastavi. "Svi mi vučemo određene posljedice odnosa, no trenutno nemam utisak da nešto ne odgovara. Naravno, povjerenje se treba graditi i vjerujem da će se ovako nastaviti", rekao je.

Na pitanje kada će Hrvatska imati novu vladu Plenković je rekao kako su ustavni rokovi poznati. "Očekujemo da prije svega DIP pa onda i Ustavni sud kažu svoje glede konačno proglašenih službenih rezultata i nakon toga će krenuti rokovi. Želimo iskoristiti vrijeme koje nam dopušta Ustav za cjeloviti dogovor, i o programu i o točkama koje je naveo Most i o sastavu i ustroju buduće Vlade. Mislim da Hrvatske nema vremena predugo čekati. U svakom slučaju izbjeći ćemo scenarij kojem smo svi skupa zajedno svjedočili nakon izbora 8. studenog", poručio je.

Sljedeći sastanak su najavili za ponedjeljak u 15 sati u središnjici HDZ-a.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se