450004
450004
450004
450004
450004

Ovo je 7 jamstava Bože Petrova za sastavljanje koalicije s Mostom

  • , 13.09.2016., 10:15
  • Autor:
  • komentara

Most je prije izbora objavio jamstva kao uvjet za ulazak u koaliciju sa strankom koja će sastavljati Vladu. Podsjetimo koja su to jamstva za koja Most traži da se ispune u roku 30 dana od konstituiranja Sabora.

 
 
 
 
Božo Petrov (Dnevnik.hr)
Božo Petrov (Dnevnik.hr)

Ovo su uvjeti koje je tjedan dana prije izbora iznio čelnik Mosta, Božo Petrov:

1. Demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava.

Postojat će mogućnost da 3 kandidata s izbornih lista idu preferencijalnim glasom u Sabor. Osobe koje su počinile teška kaznena djela ne mogu biti kandidirane na izborne liste stranaka.

2. Promjene u financiranju političkog sustava.

Izmjene zakona o financiranju stranaka te smanjivanje beneficija saborskih zastupnika i honoriranje njihovog rada na temelju toga koliko dolaze na posao.

3. Proglašenje isključivo gospodarskog pojasa.

'Hrvatska ima pravo ukinuti ZERP, to je zaštita nacionalnih interesa', kazao je Petrov.

4. Izmjena Ovršnog zakona.

5. Izmjena Zakona o HRT-u i pristojba od maksimalno 65 kuna.

6. Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi.

'Smatramo da se s 20 posto, koliko danas postoji mogućnost da se iz sveukupnih prihoda lokalnih i regionalnih uprava izdvaja za plaće, može bez problema smanjiti na 15 posto. Time će se smanjiti broj ljudi koje su stranke uhljebile na mjesta za koja nisu potrebna u lokalnim samoupravama', rekao je Petrov.

7. Ukidanje poreza na tvrtku, na mala i srednja poduzeća.

'Moramo pokazati da se može izaći u susret poduzetnicima, da mogu jednostavnije ulagati', kazao je Petrov.

'Sve što smo naveli može se napraviti u roku od 30 dana od konstituiranja Sabora. Meni je dosta velikih riječi i ispraznih obećanja. E sad će trebati lupnuti petama i napraviti nešto za Hrvatsku', poručio je Petrov prije izbora.

Kazao je da će nakon izbora dati u pregovorima mogućnost i SDP-u i HDZ-u da iskažu interes.

'U 30 dana nakon izbora moći će pokazati da su uistinu spremni mijenjati Hrvatski. To je sve u okviru zakonskih rokova formiranja Vlade', istaknuo je Petrov.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se