Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON MJESEC DANA - KIŠA

Jako jugo prekinulo trajektni i katamaranski promet, u Dubrovniku vatrogasci imali pune ruke posla

Aktualno Galerija Paula Klaić Saulačić Paula Klaić Saulačić Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme - 4 Nevrijeme - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme - 3 Nevrijeme - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme - 2 Nevrijeme - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nevrijeme - 1 Galerija 1/5 >>
Stigla nam je promjena vremena. Od juga zemlje, preko Kvarnera do unutrašnjosti pada kiša. U nekim mjestima uz obalu još je u četvrtak ujutro izmjereno čak 100 litara po četvornome metru. I dok je jako jugo prekinulo katamaranski prijevoz, kiša je ugasila požare s kojima se danima muče vatrogasci u Dalmaciji.

Zbog jakog juga ne voze katamarani iz Splita prema otocima, a nalet snažnog vjetra nije izdržao ni jedan bor u Dubrovniku. Materijalne štete ima, ljudskih žrtava srećom ne.

Od juga zemlje preko Kvarnera, do unutrašnjosti, nakon više od mjesec dana suše, pada kiša. Padaju i rekordi. U Gračacu i Dubrovniku još je u četvrtak ujutro palo oko 100 litara po četvornome metru.

Jako jugo je prekinulo i katamaranske linije iz Splita prema otocima. Željko Kuštera, lučki kapetan iz Kapetanije Split kazao je: "Imamo jugo, negdje udare do 40-50 čvorova, dakle svi koji su po moru, moraju se prilagoditi tim vremenskim uvjetima".

Još u srijedu se u Dalmaciji hodalo u kratkim rukavima. U četvrtak su se iz ormara vadile jakne. A jugo, zna se, utječe i na raspoloženje, često i negativno.

Ali ima i onih koji se kiši vesele. Zadarski vatrogasci kažu kako je kiša pogasila sve požare u okolici. U ožujku su u Zadarskoj županiji zabilježena 252 požara na otvorenom.

Matej Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik iz Zadra, kaže kako su u siječnju i veljači imali 87 požara na otvorenom prostoru. To dovoljno govori koliki je porast broja požara u toj županiji.

Slična priča s požarima je i u ostatku Dalmacije, pa je kiša koliko god nekima zadavala muke, dobrodošla. Da ugasi vatru i napoji žednu zemlju.

U Dubrovniku su i vatrogasci imali posla. Na terenu je bila reporterka Nove TV Paula Klaić Saulačić, koja je za Dnevnik kazala kako je u Dubrovniku mirno poslijepodne. Vatrogasci su imali samo jedno do dva ispumpavanja.

"Vatrogasci za sada ne bilježe veće probleme, osim onoga što se dogodilo u jutarnjim satima, kada je jači vjetar srušio bor", kazala je Klaić Saulačić te dodala kako su u prekidu neke katamaranske linije iz Dubrovnika prema otocima, kao i neke trajektne linije iz Splita prema otocima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snijeg, olujna bura, snažan vjetar Nevrijeme stvara probleme u Hrvatskoj: Prekinute trajektne linije, srušena stabla i semafori

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snažni udari vjetra Dramatična snimka iz Makarske: Bura podizala teretnjak s ceste, djevojka umalo odletjela s benzinske

Na dubrovačkom području na nekim mjestima palo je i više od sto litara kiše po četvornome metru, a za petak su najavljene nove oborine, novih 30 do 40 litara, tako da će sve žurne službe biti na oprezu. 

"Upozorenje je upućeno i za vlasnike brodica u gradskoj luci, pa bi trebali obratiti pozornost. Postoji mogućnost i odrona, tako da svakako treba povećati pozornost i u prometu", kazala je reporterka Nove TV.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene