Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovit će se suđenje

Srbija: Ukinuta presuda za ratne zločine u Lovasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žalbeni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je prošle godine 14 pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih postrojba osuđeno na kazne od četiri do 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Lovasu, što znači ponavljanje suđenja za ubojstva 70 hrvatskih civila, izvijestila je u četvrtak navečer Radiotelevizija Srbije (RTS).

Kako je potvrdila glasnogovornica Žalbenog suda Mirjana Piljić, ovom odlukom je ukinuta presuda Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i naloženo da se suđenje za zločine u Lovasu ponovi.

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece OŠ Ribnikar u svibnju je pogodila tragedija Suđenje Otac dječaka ubojice šokirao sve u sudnici: Njegove riječi iznenadile prisutne

Obrazloženje odluke Žalbenog suda o pravnim razlozima ukidanja ove presude nije navedeno.

Zbog zločina u kojima je stradalo 70 civila u selu Lovas, u istočnoj Slavoniji, prvooptuženi Ljuban Devetak bio je osuđen na 20 godina zatvora, drugooptuženi Milan Devčić na 10, trećeoptuženi Milan Radojčić na 13, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora, navode beogradski elektronički mediji.

Suđenje će biti ponovljeno i za četvoricu bivših pripadnika JNA: Miodraga Dimitrijevića koji je bio osuđen na 10 godina, Darka Perića i Radovana Vlajkovića, koji su bili osuđeni na po pet godina i Radisava Josipovića koji je bio optužen na četiri godine zatvora.

Bivši pripadnici paravojne postrojbe “Dušan Silni”, Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer bili su osuđeni na osam i devet godina zatvora, Saša Stojanović na osam, Dragan Bačić na šest, Petronije Stevanović na 14 godina, a Aleksandar Nikolaidis na šest godina zatvora.

Pod okriljem noći išarali spomen obilježje u Lovasu

Oni su bili osuđeni jer su se, prema navodima optužnice, teretili da su u listopadu i studenom 1991. godine ubili 70 hrvatskih civila.

Tijekom napada na Lovas, 10. listopada 1991. godine, 22 civila su ubijena u kućama i dvorištima, a do 18. listopada ubijene su još 23 osobe u improviziranim zatvorima.

Optuženi se terete da su 18. listoada 1991. godine natjerali pedesetak lokalnih civila da kao živi štit koračaju kroz minsko polje, pri čemu je poginulo 22 ljudi, a u odvojenim incidentima kasnije je ubijeno još troje civila.

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, kojim je predsjedala sutkinja Olivera Anđelković, izreklo je 26. lipnja 2012. godine osuđujuću presudu na ukupno 128 godina zatvora četrnaestorici optuženih pripadnika JNA, paravojne postrojbe "Dušan silni" i lokalne teritorijalne obrane zbog okrutnih zločina u Lovasu tijekom listopada i studenog 1991. godine, u kojima je stradalo najmanje 70 civila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene