Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu koji bi danas, povodom Dana državnosti, pod jakim mjerama sigurnosti, trebao biti svečano otvoren u Plaškom, izazvao je međunacionalne trzavice u toj općini.


Optužujući Hrvate za financiranje projekta, predstavnici srpske nacionalnosti tvrde da ih nitko nije ni pitao žele li Tuđmanov spomenik. 

Vezani članci Devastiran spomenik Dr. Franje Tuđmana - 1 VIDEO Nakon Tita na red došao i Franjo Tuđman: Pogledajte kako su vandali zašarali spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Neboder za stanovanje Hrvatskog vojnog veleučilišta u Zagrebu - 1 Ministarstvo na sudu zbog maskirnog nebodera na vojnom učilištu: ''Investitor potražuje jedan dio radova koji nisu bili realizirani''

'Nismo za to da se takav spomenik diže. Svatko ima pravo da izrazi svoju volju, ali ne i da je nameće drugom', rekla je Radmila Medaković (SDSS). 

Bivša načelnica, iz oporbenog SDSS-a, sumnja i u finacijsku pozadinu spomenika. Dok ona strahuje da je plaćen iz gradske blagajne, vlasti odgovaraju kako su novac donirali poduzetnici iz ogulinskog kraja. 

'Ovaj spomenik nije ni prkos ni inat nekom drugom narodu ili da bi izazivao neku pomutnju u suživot sa ljudima', tvrdi Marko Kasipović u ime Inicijativnog odbora za gradnju spomenika.

U općini od posebne državne skrbi, spomenik je i top tema svih razgovora.

'Zaslužio je, kako da nije, to je naš predsjednik, koji je oslobodio i osnovao Hrvatsku', tvrde Hrvati. 

Da primirje potraje i na današnjoj proslavi,  pobrinule su se vlasti. 

Na oko dvije tisuće gostiju, ali i Tuđmanov spomenik, koji je podigao tenzije, motrit će redari i jake policijske snage.