Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem izjavio je kako svi politički dužnosnici, pa tako i predsjednik Republike, trebaju biti u istom okviru kada je riječ o mirovinama, a HSU-ov zastupnik Silvano Hrelja najavio je da će, unatoč rezervama, podržati takav prijedlog ako se pojavi pred saborskim zastupnicima.


‘Vjerujem da će Hrvatski sabor po kriteriju pravičnosti i pravednosti donijeti zakon u odnosu na mirovinu Predsjednika’, rekao je Šprem dodavši da, obzirom da se pitanje predsjedničke mirovine rješava posebnim zakonom, očekuje od vlade da u proceduru pošalje prijedlog zakona pa će se onda o njemu raspravljati.

Također je najavio i da će Sabor preispitati zastupničke privilegije kao što su naknade za putne troškove, paušal i odvojeni život dodavši međutim kako zastupnici moraju imati neke uvjete za rad.

Vezani članci Elvis Burčul umirovljen - 5 Sud odlučio: Brigadir Elvis Burčul zakonito umirovljen s mjesta zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Slika nije dostupna Mrsić: Uskoro zakon koji će regulirati mirovine svih dužnosnika

>> Što mislite o neukidanju povlaštene mirovine predsjedniku RH?

‘Zastupnik mora imati neke uvjete za rad, jer ako ih nema onda ne može funkcionirati’, rekao je Šprem novinarima u Hrvatskom saboru.

>> Mrsić: Uskoro zakon koji će regulirati mirovine svih dužnosnika

Po njegovom je mišljenju važnije da zastupnici daju svoj doprinos kvalitetnijem radu Sabora pa će, kako je rekao, biti manje prigovora i na ‘taj dio koji je zakonit ali je pitanje u kojoj mjeri su ti uvjeti u skladu s vremenom u kojem živimo’.

Silvano Hrelja izjavio je da će, ako bude u proceduru poslan neki prijedlog vezan uz ukidanje povlaštene mirovine predsjednika Republike to podržati iako, kako je rekao, može imati rezervu prema tome.

‘Predsjednik je moralni autoritet i moramo ga u svakom slučaju očuvati od bilo kojeg utjecaja’, mišljenja je Hrelja.

Kukuriku koalicija predsjedničku mirovinu nije, kako je istaknuo Hrelja, nominirala kao problem.

‘Radi se o instituciji, osobi koja je izabrana od svih građana i mislim da on mora imati određeni obujam prava i nakon prestanka dužnosti, no ja ću poštovati volju predlagača’, rekao je Hrelja. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju