Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HOĆE LI IMATI KOME DATI NOVAC?

Provjerili smo s koliko novca hrvatski gradovi potiču rađanje djece, evo koji daje najviše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demografska slika grada Splita nije obećavajuća pa je gradska uprava počela s novim mjerama kojima žele pomoći obiteljima da lakše planiraju život. Obitelji s troje i više djece u Splitu dobivat će 55 tisuća kuna tijekom 10 godina. Istražili smo i koliko drugi hrvatski gradovi izdvajaju za novorođenčad.

Kako bi poboljšao demografsku sliku, Grad Split je krenuo s novim iznosima za novorođenčad.

Pročitajte i ovo Talijansko stanovništvo stari Podaci iz susjedstva Problem na hrvatskom pragu: Najmanji broj novorođene djece u posljednje 162 godine Ilustracija (Foto: Thinkstock) GRAĐANI ISELJAVAJU Nastavlja se povećanje smrtnosti u Hrvatskoj: ''To su problemi čitave države''

Za prvo dijete grad daje dvije tisuće, za drugo četiri, a za treće i svako sljedeće 55 tisuća kuna. "Koliko je meni poznato, to je najviši iznos u Republici Hrvatskoj", kaže Jelena Hrgović, zamjenica gradonačelnika Splita, koja dodaje da se ne radi o poticajnoj mjeri da se rodi dijete za novac. 

Statistika broja umrlih i rođenih u Splitu nije obećavajuća. Novim mjerama Grad želi osigurati svjetliju budućnost. Dok jedni građani ovakav potez odobravaju, neki smatraju kako ovo neće biti djelotvorno

Splićanin Josip Škiljo ima dvoje djece i zasad nema planova za treće. "Možda će to nekome biti motivacija, meni neće biti", kaže Škiljo.

Njegov sugrađanin Ante Kovačević kaže da to natalitetu neće pomoći. "Samo dati neke novce za rođenje trećeg djeteta ne rješava sva pitanja. Ljudi se iseljavaju, ne vjerujem da će imati kome dati", kaže Kovačević.

Gradska oporba kaže treba pomagati obiteljima s više djece, no Marijana Puljak iz stranke Pametno kaže da je ta mjera na neki način iskorištena "kao emocionalna manipulacija da se građanima zamagli činjenica da im je povećan prirez za 50 posto, da im je iz džepa ukradeno 20 milijuna kuna".

Grad Zagreb za prvo dijete izdvaja 1.800 kuna, za drugo 3.600, a za treće i svako iduće 54.000 kuna koje se isplaćuju tijekom 6 godina.

Jednokratne naknade za prvo rođeno dijete u Opatiji iznose 10.000 kuna, za drugo 15.000, za treće 20.000 kuna, a za svako sljedeće dijete naknade se povećavaju za po 5.000 kuna.

Grad Osijek izdvaja dvije tisuće kuna za svako novorođeno dijete. Rijeka daje 1.500 kuna za prvo dijete, 2.000 kuna za drugo i 3.000 kuna za treće i svako sljedeće .

U mnogim gradovima iznosi naknada za socijalne korisnike mnogo su veći. Gradovi imaju i cijeli niz mjera i olakšica u zdravstvu, tijekom školovanja ili pak, zdravstvenoj zaštiti. No, pitanje je koliko je sve to djelotvorno.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene