Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj Olujić: Ispitan Tomislav Madi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvooptuženi u slučaju ubojstva obitelji Olujić Tomislav Madi, koji je pred Vijećem Županijskog suda u Vukovaru ispitan na vlastit zahtjev prije svršetka dokaznog postupka, izjavio je kako nije izdao zapovijed za ubojstvo Olujićevih, za što ga se optužuje, te da mu je strašno žao što se dogodilo ubojstvo.

Obranom optuženog Madija nastavljen je sudski postupak za ratni zločin protiv civilnog stanovništva koji se na Županijskom sudu u Vukovaru od ožujka ove godine vodi protiv Tomislava Madija (47), Marija Jurića (34), Zorana Poštića (34), Davora Lazića (34) i Mije Starčevića (51), bivših pripadnika izvidničko-diverzanstke satnije HOS-a u sastavu HV-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako ćemo tako u EU? Sve više hrvatskih građana pravdu traže u Strasbourgu Slika nije dostupna Većinom glasova Razriješen predsjednik Uprave Petrokemije Boris Mesarić

Optuženi su da su 17. veljače 1992., na zapovijed optuženog Madija, koji je u to vrijeme bio zapovjednik izvidničko-diverzantske satnije HOS-a smještene u Komletincima na vinkovačkom području, ubili Radomira i Anicu Olujić te njihovu malodobnu djecu Milevu i Marka u njihovu domu u Cerni Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Suđenju nazoče sva petorica optuženika koji se nakon uhićenja nalaze u pritvoru osječkog zatvora.

'Osobno nikada ne bih mogao izdati takvu zapovijed, posebno zato što je riječ o civilima, ženi i djeci. Ne znam gdje je onima koji su to učinili bilo srce i moral, a vidjeli su da je riječ o ženi i djeci',
rekao je Madi. Dodao je kako mu je 17. veljače 1992. posebno ostao u pamćenju jer je taj dan, kako je naveo, 'raskrstio s HSP-om'. Također je rekao kako je taj dan u Komletince došao optuženi Mario Jurić.

'Rekao je da ga je poslao njegov zapovjednik koji za pomoć tražio tri - četiri čovjeka za ophodnju', kazao je Madi i nastavio kako vjeruje da 'optuženi Poštić, Lazić i Starčević nisu znali da umjesto u izviđanje idu u nekakvu akciju'.

'Nikada nisam čuo za obitelj Olujić. Kad bih možda i izdao zapovijed da se ide u Cernu, zbog povjerljivosti išao bih sam ili bih izabrao najkvalitetnije ljude. Vjerujem da ni moj zamjenik Branko Marijanović nije imao spoznaja o Cerni', rekao je.

Ujedno je naveo kako je taj dan, 17. veljače 1992., otputovao za
Zagreb u sjedište HSP-a gdje se 18. veljače susreo s tadašnjim
predsjednikom stranke Dobroslavom Paragom.

Za ubojstvo obitelji Olujić čuo je 18. veljače 1992. kad se vraćao iz Zagreba, ali ga ta informacija, kako je rekao, nije zanimala jer se Cerna nije nalazila u zoni odgovornosti njegove satnije.

Opisujući svoj ratni put, Madi je naveo kako se u obranu Hrvatske uključio u kolovozu 1991. nakon povratka iz SAD-a gdje se nalazio od 1984. S njim je u Hrvatsku došlo i 40 Amerikanaca koji su se željeli uključiti u obranu, rekao je, podsjetivši kako je zbog zasluga u Domovinskom ratu nositelj nekoliko odlikovanja, a danas ima čin pukovnika HV-a.

Usporedio je HOS s arkanovcima. 'Imali smo odriješene ruke - no za razliku od Arkana mi nismo pljačkali i nismo ubijali zarobljenike', rekao je Madi.

Izjavio je i kako danas žali što postrojbe HOS-a nisu dobile veće
ovlasti jer 'danas ne bi imali ono što sada imamo'.

Nastavak glavne rasprave sudac Ante Zeljko zakazao je za 23. svibnja u 10 sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene