Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski sud za ljudska prava

Slučaj bez presedana: Mladi tuže 32 države, među njima je i Hrvatska

Aktualno Galerija Poplava u Bugarskoj Poplava u Bugarskoj Foto: Afp Klimatske promjene Klimatske promjene Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Poplava u Grčkoj Poplava u Grčkoj Foto: Afp +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
Pred Europskim sudom za ljudska prava je slučaj bez presedana. Mladi Portugalci tuže 32 države zbog klimatskih promjena.

Šest Portugalaca tužilo je 32 vlade, uključujući sve zemlje članice EU-a, Veliku Britaniju, Norvešku, Rusiju, Švicarsku i Tursku. Optužuju zemlje za nedovoljnu akciju u vezi s klimatskim promjenama i neuspjeh da smanje emisije stakleničkih plinova dovoljno da postignu cilj Pariškog sporazuma o ograničavanju globalnog zatopljenja na 1.5 Celzijevih stupnjeva.

Tužba je pokrenuta 2020. godine, a presuda se očekuje najranije iduće godine. Ovo je prvi takav slučaj pokrenut pred Europskim sudom za ljudska prava, piše France24.com. 

Ako tužba bude uspješna, mogla bi imati pravno obvezujuće posljedice za uključene vlade.

"Osjećala sam strah", izjavila je Claudia Duarte Agostinho dok se prisjećala ekstremnog toplinskog vala i požara koji su zahvatili Portugal 2017. i ubili više od 100 ljudi. "Šumski požari učinili su me jako zabrinutom za budućnost", kaže.

 

Claudia (24), njezin brat Martim (20) i sestra Mariana (11) među šest su mladih Portugalaca koji su podnijeli tužbu protiv 32 vlade, piše BBC. 

Tvrde da su njihova temeljna ljudska prava kršena zbog nevoljkosti vlada da se bore protiv klimatskih promjena.

Kažu da su već doživjeli značajne utjecaje, posebno zbog ekstremnih temperatura u Portugalu koje ih "tjeraju da provode vrijeme u zatvorenom prostoru i ograničavaju njihovu sposobnost spavanja, koncentracije ili tjelovježbe". Neki također pate od "ekotjeskobe", alergija i respiratornih bolesti uključujući astmu, tvrde. Nitko od mladih tužitelja ne traži novčanu naknadu.

Pročitajte i ovo Kubanski vojnici - 1 plaćenici u potrazi za boljim životom Prevareni i očajni, idu u rat za Rusiju: "Potpisali smo ugovor s vragom, a vrag ne dijeli slatkiše"

Claudia kaže da se Mariana još uvijek boji kada čuje helikoptere kako lete jer ju podsjećaju na vatrogasce iz 2017., kada je više od 50.000 hektara šume bilo uništeno, a pepeo od šumskih požara padao je iznad njihovih kuća. 

Očekuje se da će više od 80 odvjetnika na sudu zastupati optužene zemlje, dok će podnositelje zahtjeva zastupati šest odvjetnika, što će rezultirati saslušanjem bez presedana.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene