Obavijesti Video Pretražite Navigacija
120.000 zaposlenih u 2024.

Glad za radnom snagom sve je veća, stižu i promjene: "Prvi korak, koji smatramo iznimno važnim..."

Aktualno Galerija Strani radnici idu na tečaj hrvatskog jezika - 6 Strani radnici idu na tečaj hrvatskog jezika - 6 Foto: DNEVNIK.hr Strani radnici idu na tečaj hrvatskog jezika - 5 Strani radnici idu na tečaj hrvatskog jezika - 5 Foto: DNEVNIK.hr Strani radnici idu na tečaj hrvatskog jezika - 4 Strani radnici idu na tečaj hrvatskog jezika - 4 Foto: DNEVNIK.hr Strani radnici idu na tečaj hrvatskog jezika - 3 Strani radnici idu na tečaj hrvatskog jezika - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Strani radnici idu na tečaj hrvatskog jezika - 2 Galerija 1/9 >>
Strani radnici u Hrvatskoj uskoro će moći umjesto jedne godine, dobiti radnu dozvolu na tri godine. Uz to će im biti plaćen tečaj hrvatskog jezika. Glad gospodarstva za radnom snagom sve je teže utažiti pa Vlada kreće u zakonske izmjene. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Za Joy Uziel Torres Filipini su domovina, ali njezin dom već je dvije godine Hrvatska.

"Rekla bih da je život ovdje jednostavan i osjećam se kao kod kuće. Posebno što se tiče načina života, okoliša i ljudi, stvarno nemam nikakvih poteškoća u prilagodbi", ispričala je stručnjakinja za ljudske potencijale.

Stranih radnika koji poput Joy u Hrvatskoj je ove godine zaposleno 120.000, od čega 70 posto u turizmu i građevini.

"Apsolutno danas ne bi bilo građevine u Hrvatskoj bez stranih radnika, vidite i sami negdje od 2015. kako se to godišnje povećava, danas smo došli negdje na gotovo 40 posto stranih radnika, tako je u našoj tvrtki", rekao je direktor građevinskog poduzeća Sanjin Purić.

Uvoz radnika veliki je biznis. U Hrvatskoj je gotovo 600 agencija za zapošljavanje, a neke od njih služe tek kao paravan za transfer ljudi u razvijene zemlje zapadne Europe.

Pročitajte i ovo Dalibor Milas NASILJE NAD ŽENAMA Teolog reagirao na skandaloznu izjavu svećenika Ike Mandurića: "Nije, Ike, Denis Buntić učinio lošu stvar, nego je počinio više kaznenih djela"

"Apeliramo na poslodavce da i oni ne nasjedaju na svakojake agencije i na nekakve priče da će netko dovesti besplatno radnika iz daleke zemlje jer to ne može biti besplatno. Netko tu mora zaraditi", upozorio je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova RH Žarko Katić.

Da bi se radnici duže zadržavali u Hrvatskoj, Vlada priprema i zakonske izmjene.

"Prvi korak koji smatramo iznimno važnim jest da bi se radna dozvola širila na tri godine. Tu već imamo jedan okvir da radnik ili radnica u Hrvatskoj može biti siguran da će ovdje raditi", kazao je državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, socijalne politike i obitelji Ivan Vidiš.

Da bi se uz posao mogli potpuno uklopiti u hrvatsko društvo, mnogim stranim radnicima najteža prepreka je ona jezična.

"Zasad je moje znanje jezika vrlo bazično. Samo znam brojeve i pozdrave, ali nadam se da ću uspjeti naučiti", kazala je Joy.

Pročitajte i ovo Valerija Kanđera, psihologinja Centra za socijalnu skrb Za Dnevnik Nove TV Psihologinja koja je dramatičnim apelom podigla hrvatsku javnost na noge sada otkriva detalje: "Gledala sam u oči djetetu koje je trebalo našu pomoć"

Pomoći bi mogla država financiranjem jezičnih tečajeva. "Nama je zaista bitno da oni hrvatski jezik nauče kako bi što bolje obavljali svoj posao, a i dugoročno mislim da je to prvi korak u integraciji u naše društvo u širem smislu od samo rada", rekao je Vidiš.

Znanje hrvatskog jezika i poznavanje hrvatske kulture jedan je od ključnih preduvjeta da strani radnici u Hrvatskoj više ne budu stranci.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene