Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija zbog ZERP-a od Hrvatske traži 100.000 eura odštete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko slovenskih ribara, koji su opremljeni za ribolov na otvorenom moru, traže od svoje vlade da im osigura odštete za izgubljeni profit dok nisu mogli loviti u prostoru hrvatskog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), pišu u slovenski mediji dodajući da je u slovenskom ministarstvu poljoprivrede rečeno kako bi račun za eventualnu štetu mogao biti ispostavljen Hrvatskoj.

Za lov na otvorenom moru opremljene su koćarice Riba 1 i Riba 2, a navodno na otvoreno more mogu izlaziti i neke druge.

Pročitajte i ovo Čovjek pao u grob - 1 Dan uoči Sisveta Pao u grob i zvao 112, njima je to bilo smiješno: "Bolovi su nesnosni. Drago mi je da sam pobijedio laži" Ilustracija Sud odlučio Krenula po margarin, a onda se dogodila nezgoda: Trgovački lanac mora joj platiti gotovo osam tisuća eura

Slovenski ribari, navodi "Delo", smatraju da su zbog ograničenih mogućnosti ribolova, nastalih radi ZERP-a, imali štetu od oko 100.000 eura, jer su u razdoblju od početka godine do početka ovog tjedna, kad je jedna koća opet išla na otvoreno more, mogli uloviti 120 tona srdela i druge plave ribe. Uz to, piše "Delo", smatraju da je indirektna šteta napravljena i slovenskim ribarima koji ne plove na otvoreno more, jer su se svi ribari morali zbijati u malom akvatoriju oko Pirana i Portoroža.

Kako je za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka izjavio glasnogovornik ministarstva poljoprivrede Jernej Kovač, slovenska vlada je, i nakon "jednostrane primjene" ZERP-a na članice EU-a s početkom ove godine, više puta naglasila da se za Sloveniju i slovenske ribare "stanje na Jadranskom moru ni u čemu nije promijenilo", no slovenski ribari prvi su put na otvoreno more isplovili ovih dana - nakon što je hrvatski Sabor ponovo zamrznuo primjenu ZERP-a.

"Dogovor između Hrvatske, Slovenije, Italije i Europske unije iz 2004. godine bio je cijelo vrijeme na snazi i za Sloveniju se od početka godine stanje na Jadranu ni u čemu nije promijenilo", rekao je Kovač za "Delo".

Ipak, dodao je da ministarstvo poljoprivrede priprema pravne osnove za pomoć ribarskom sektoru, te da je slovenska vlada, s izbijanjem krize oko ZERP-a početkom godine, svojim ribarima zajamčila da će ih štititi u lovu u otvorenim vodama i pokriti svaku nastalu štetu.

Kako navodi vodeći slovenski list, glasnogovornik ministarstva poljoprivrede izjavio je da će slovenska vlada za eventualnu štetu slovenskim ribarima - koja bi bila posljedica kršenja dogovora iz 2004. godine od strane Hrvatske - račun odnosno potraživanje ispostaviti Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene