Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal ne jenjava

Slovenski mediji: Hrvatski 'atentat' na arbitražni sporazum neće uspjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija će se svim silama oduprijeti pokušaju Hrvatske da otkaže arbitražni sporazum.

Pri tome će iskazati političko jedinstvo vladajućih stranaka i opozicije, a slovenska vlada vjeruje da otkazivanje sporazuma zbog regionalne stabilnosti ne bi dopustila ni međunarodna zajednica, navode u subotu u komentarima vodeći slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Velika većina medija otkrivanje audiosnimaka razgovora dosadašnjeg slovenskog nacionalnog suca u arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i službenice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik naziva "obavještajnom" ili "špijunskom aferom" koju su navodno pripremile hrvatske obavještajne službe kako bi kompromitirale arbitražni sporazum zbog neformalnih informacija da su arbitražni suci skloni da u graničnom prijeporu daju za pravo Sloveniji.

Ljubljansko "Delo" navodi da je arbitražni sporazum potpisan 2009. obvezujući dokument "čak i u slučaju kad ga jedna strana ne želi", te da bi njegovo otkazivanje narušilo regionalnu stabilnost.

Hrvatska je "u sporu sa svim susjednim državama", navodi vodeći slovenski list koji dodaje da Zagreb nije riješio granični spor ni sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, da je u sporu s Mađarskom oko vlasničkih odnosa u Ini, te da je u prijeporu s Italijom oko radijskih frekvencija u Dalmaciji, Istri i na nekim hrvatskim otocima.

"Hrvatska ne može odstupiti od toga da arbitražni sud granični spor sa Slovenijom riješi po pravilima arbitražnog sporazuma", izjavila je za "Delo" Vasilika Sancin, profesorica Pravnog fakulteta u Ljubljani i članica stručnog tima za praćenje arbitraže.

Hrvatska poslala pismo Arbitražnom sudu i Europskoj komisiji

Po njenim je riječima jedan dio arbitražnog sporazuma već ispunjen jer je Slovenija deblokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om i omogućila joj punopravno članstvo.

"Dio sporazuma je tima ispunjen, a sada treba biti ispunjen i dio koji se odnosi na granični prijepor", ustvrdila je Sancin, dodavši da hrvatski izlazak iz arbitražnog sporazuma ne bi prihvatila ni Slovenija niti međunarodna zajednica.

Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez izjavio je za isti list da Hrvatska pokušava poništiti arbitražni sporazum, ali da joj to neće uspjeti i da će slovenska politika u tome zauzeti jedinstveno stajalište.

Objavljeni tajni razgovori Sekolca i Drenik za Brgleza su, kako je rekao, bili "veliko iznenađenje" koje će imati svoje posljedice, ali će sporazum o arbitraži opstati.

"Slovenija mora napraviti sve da sačuva ugled i integritet arbitražnog suda i legitimitet arbitražnog sporazuma", kazao je Brglez, dodavši da Hrvatska sada "pokušava izigrati svoje međunarodnopravne obveze".

"Nadam se da će se vruće glave brzo ohladiti jer će u suprotnom slučaju napetosti među našim državama opet porasti", kazao je Brglez, član stranke premijera Mire Cerara.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi kako objava kompromitirajućeg materijala u Hrvatskoj, koju zove pokušajem dezavuiranja rada suda, po tvrdnjama obavještajnih krugova u Sloveniji pokazuje da se Hrvatska našla u "velikoj neprilici" nakon vijesti da će izgubiti arbitražni spor.

List u komentaru navodi da je hrvatska "obavještajna akcija" bila "odlično izvedena" i da je blamirala slovensku politiku i obavještajni aparat, no da se radi samo o "prividnoj pobjedi" u pokušaju utjecaja na trojicu "nenacionalnih" sudaca.

"Trojica profesionalnih sudaca u arbitraži teško će si moći priuštiti veću promjenu odluke o tijeku granice u odnosu na onu koju su utvrdili proteklih mjeseci, kako zbog vlastita kredibiliteta, tako i zbog opće nepristranosti suda kao takvog", navodi u komentaru Aleš Gaube. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene