Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

PIRANGATE

Hrvatska poslala pismo Arbitražnom sudu i Europskoj komisiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vlada poslala je Europskoj komisiji i Arbitražnom sudu za granični spor sa Slovenijom pismo s pojedinostima vezanom za aferu 'arbitraža', doznaje se u petak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Skandal je izbio u srijedu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri Arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Slika nije dostupna Misli li ozbiljno? Slovenski premijer poslao pismo Zoranu Milanoviću

Član Arbitražnog suda Jernej Sokolec i opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže Simona Drenik u međuvremenu su dali ostavke, a sud je nakon toga objavio da će nastaviti postupak kad se popuni njegovo mjesto.

U hrvatskoj vladi smatraju da je to formalan, "tehnički" odgovor na situaciju kad sud ostane bez jednog arbitra, a da nije progovorio o biti problema.

Hrvatska ostaje bez Piranskog zaljeva?!

Stoga su u petak poslali pismo u kojem obrazlažu najnovije događaje, zajedno sa svim linkovima na sporne snimke i transkriptima razgovora slovenskih dužnosnika.

Hrvatska smatra da bi se Arbitražni sud trebao sam raspustiti jer je zbog skandala slovenske strane toliko kompromitiran da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita.

U Banskim dvorima kažu da sud ima "kratak rok za djelovanje" i odgovor očekuju prije izvanredne sjednice Hrvatskog sabora koju su zatražili vlada i nekoliko parlamentarnih stranaka.

Europska komisija posredovala je u postizanju Arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije 2009. kojim su deblokirani hrvatski pristupni pregovori. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene