Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pukla žica

Svađa između Grada i udruge dovela do bizarne situacije: "Mi ne tražimo radna mjesta, mi radna mjesta imamo"

Aktualno Galerija Svađa zbog tambure - 5 Svađa zbog tambure - 5 Foto: DNEVNIK.hr Svađa zbog tambure - 4 Svađa zbog tambure - 4 Foto: DNEVNIK.hr Svađa zbog tambure - 3 Svađa zbog tambure - 3 Foto: DNEVNIK.hr Svađa zbog tambure - 2 Svađa zbog tambure - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Svađa zbog tambure - 1 Galerija 1/5 >>
Slavonski Brod jedini je grad na svijetu koji ima Muzej tambure. Jedini je to grad na svijetu koji će uskoro imati i Kuću tambure. Dva gradska prostora dijeli svega 40-tak metara udaljenosti, ali i sukob između gradske uprave i udruge koja je muzej otvorila još prije 11 godina. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Samicu, najstariji oblik hrvatske tambure nekad su izrađivali pastiri. Otud i naziv samica - najčešće su ih sami izrađivali i sami su uz nju mogli i pjevati i svirati na njoj. Jedini Muzej tambure na svijetu čuva i rijetke benđoline. Ono najvrjednije, međutim, ne može izložiti.

"Veći dio građe nije izložen, najvrijedniji dio građe, govorim o notnim zapisima, zbog vlage", rekao je Krešimir Dokuzović, predsjednik brodske Udruge tamburaša.

Zbog vlage u starom dijelu tvrđave, Brodska udruga tamburaša Gradu je predložila da se uredi novi prostor s muzejom, koncertnom dvoranom, suvenirnicom.

"Svašta smo nešto smislili i onda na kraju od priče ništa", rekao je Dokuzović.

Pročitajte i ovo Orsat Miljenić, predstojnik predsjednikova ureda Za Dnevnik Nove TV Predstojnik Ureda predsjednika o imenovanju šefa SOA-e: "Ja sam bio na tom sastanku i nitko nije čuo da je postignut ikakav dogovor"

Grad ih je poslušao, iz fondova povukao više od 30 milijuna kuna i samo nekoliko metara dalje uskoro otvara multimedijalnu Kuću tambure. Predviđen je i muzej, ali novi.

"Zapelo je u tome da dečki, oni upravljaju jer oni imaju znanje, oni znaju, a Grad ima lovu, grad treba plaćati, oni će biti tamo gazde", poručio je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Žica je pukla jer se nisu mogli dogovoriti.

"Mi smo nudili i dopisima i razgovorima s dečkima iz tamburaške udruge da ili ustupe ili prodaju dio svoje građe. Oni nisu bili zainteresirani za to", dodaje Duspara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uskok traži informacije Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje: EPPO uopće nije izvijestio USKOK, a trebao je, o istrazi koju su pokrenuli u studenom 2023.

"Mi ne tražimo radna mjesta, mi radna mjesta svoja imamo. Mi svi radimo i ne živimo od ovoga, ovo je naš hobi, ovo je naša ljubav. Mi nudimo tim od četiri čovjeka koja bi to radila, ne tražimo zaposlenje", poručio je Dokuzović.

Muzejsku građu, skupljanu desetljećima, u udruzi nisu željeli samo tako prepustiti.

"Na svijetu nema nigdje ovo što ima kod nas i teško će to biti skupiti", smatra Mladen Rakić, tajnik Udruge.

Na svijetu nema ni toga da jedno glazbalo u istom gradu ima dva prostora. Građani su razočarani. Muzej tambure ostaje sam poput samice.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene