Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Građani dobili banke: Evo što kaže ministar Linić!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić za jutrošnju je nepravomoćnu sudsku presudu u korist udruge Potrošač protiv osam komercijalnih banaka rekao kako je to sada stvar banaka koje je trebaju rješavati.

"To je sada stvar banaka, koje neka rješavaju takvu sudsku presudu", izjavio je Linić novinarima prije sjednice Vlade.

Pročitajte i ovo Švicarski franak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Na općinskim sudovima Dvije presude u slučaju "Franak": Banke će morati vratiti desetke tisuća kuna za preplaćene kamate na kredite Slika nije dostupna Obvezujuća za sudove u RH Donesena "povijesna presuda" za sve dužnike u švicarskim francima: Znači li konačnu pobjedu za sve?

>> Presuda za 'švicarac': Građani dobili povijesnu parnicu protiv banaka!

Upitan pak što je s njegovim prijedlogom zakona o potrošačkom kreditiranju, Linić je rekao da je zakon u proceduri te da će vjerojatno idući tjedan biti na Vladi.

Dobar znak

Dragutin Lesar, saborski zastupnik i šef Hrvatskih laburista, i sam je korisnik kredita u švicarskim francima. Komentirajuci presudu novinarki Dnevnika Nove TV, Tatjani Krajač, rekao je kako je ovo dokaz da su se banke zaduzivale u inozemstvu u eurima i sve rizike svalile na leđa dužnika, dakle građana. Za Lesara ovo je znak da se mali čovjek, građanin može suprotstaviti i pobjediti veliki lobi kao što su banke.

Ohrabrenje i osvježenje

Goran Marić, HDZ-ov saborski zastupnik, koji nema kredit u francima, jer je znao koliko je rizičan, rekao je da je ovakav rasplet bio očekivan, jer je postavljeni model bio neodrživ. Valutni rizik, kojega nije ni bilo banke su prebacivale na građane, istaknuo je Marić. Nedopustivo je bilo, kaže i jednostrano mijenjanje kamatnih stopa. Ovo, dodao je Maric, ljude ohrabljuje. To je ohrabrenje i osvježenje, ali poručuje i da bankarski sustav mora biti stabilan.

Zagrebački Trgovački sud presudio
je jutros u korist udruge Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švicarskim francima, točnije valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Sudac Radovan Dobronić presudu je objavio točno godinu dana nakon nakon prvog pripremno ročišta po kolektivnoj tužbi protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke.

Obrazlažući presudu sudac je kazao da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirale o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke. Ocijenio je i da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene