Bačve s opasnim otpadom, kalcijevim karbidom, i dalje stoje odbačene u prirodi na Grobniku i nedaleko od Kraljevice. Traži se najpovoljniji ponuđač za njihovo uklanjanje, a iznosi se kreću u stotinama tisuća kuna. Račun će na kraju platiti građani.

Galerija


Stotinjak porazbacanih i razbijenih bačvi punih kalcijeva karbida, popularnog karabita, još stoji u bivšoj šljunčari na području općine Čavle. Počinitelj ovog ekološkog incidenta pronađen je zahvaljujući videonadzoru.

Vezani članci Zagreb zatrpan smećem - 1 Stižu novi spremnici, ali ne svima: Iz zagrebačke Čistoće objasnili zašto vlasnici obiteljskih kuća ne dobivaju vrećice za biootpad Odbačena maska Znate li kako pravilno odlagati iskorištene zaštitne maske u otpad? ''Već su zamijećeni negativni učinci na okoliš''

Cesta u blizini Kraljevice pak nije pod videonadzorom pa policija još traga za osobom koja je pedesetak bačvi s istim opasnim otpadom ostavila nasred ceste.

Oglasili su se i iz PU primorsko-goranske: "Izvješćujemo Vas da je u tijeku kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska i procesuiranja zasad nepoznatog počinitelja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom."

"Očekujemo da će u konačnici, po istražnim radnjama koje policija obavlja, koliko imam saznanja, troškove ovog ekocida snositi počinitelj. To je ono najmanje što možemo očekivati", rekao je Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Kraljevice. A riječ je o vrlo velikim iznosima.

Dejan Ljubobratović, zamjenik načelnice Općine Čavle, kazao je: "Reći ću samo to da smo mogli tri lijepa dječja igrališta potpuno napraviti i urediti. Da ne govorim da smo mogli pola kluba za starije osobe s tim novcem napraviti. Jako boli kada se pokušava proračun maksimalno dati mještanima i onda zbog nečijeg profita ili nepromišljenosti moramo izdvajati ogroman novac."

Kada dođu djelatnici ovlaštene tvrtke, prvo će morati osigurati mjesto gdje se nalaze bačve. Za to će se osigurati prikladna ambalaža kako se sadržaj ne bi rasuo.

Preporuka je stručnjaka građanima da ovaj prah ne diraju golim rukama i ako mogu, da zaobilaze područje gdje se nalazi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr