Nakon dugotrajne nezaposlenosti zbog propasti tvornica, grupa žena iz Gračaca uzela je stvar u svoje ruke i pokrenula socijalno poduzeće. U tom dijelu Like, iz kojeg se iselio svaki šesti stanovnik, njihov je poduzetnički duh napokon donio pozitivan pomak.

Galerija Udruga Prospero Gračac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Udruga Prospero Gračac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Slavica Miličić, predsjednica Udruge Prospero Gračac (Foto: Dnevnik.hr)

Grupa žena iz Gračaca okupila se u udrugu, osnovala socijalno poduzeće te povukla 400 tisuća kuna iz fondova Europske unije. Proizvodnja obuće temelj je njihova posla, ali bave se i keramikom i tkanjem.

Vezani članci Najuspješnije poduzetnice - 1 Najpoduzetnije žene dobile veliko priznanje: Dodijeljene nagrade najboljim poduzetnicama 2020. godine Trgovački centar u Petrinji - 2 U Petrinji novi poduzetnički centar, ali od kontejnera: "Daje mi nadu da će biti bolje, da će se izgraditi naš grad"

Slavica Miličić, predsjednica Udruge Prospero Gračac, rekla je tijekom javljanju uživo u Dnevnik Nove TV da udruga uspijeva plasirati svoje proizvode.

"Koristimo mogućnosti društvenih medija, društvenih mreža, interneta i polako upoznajemo tržište s našim proizvodima. Ljudi nam se javljaju, mi s njima komuniciramo i prodajemo papuče", rekla je Miličić.

"Bit će nam drago zaposliti što veći broj žena. Kroz projekt smo ih o izradi obuće educirali 14, tako da ćemo ih u skorom periodu, ukoliko nastavimo s prodajom, i zapošljavati", dodala je Miličić.

Sa spomenutim poduzetnicama prostorije dijeli još jedna udruga koja je u listopadu kroz projekt "Zaželi" na dvije godine zaposlila dodatan broj stanovnica Gračaca.

"Zaposleno je 30 žena kao gerontodomaćice koje na terenu obilaze 164 korisnika, starije i nemoćne osobe", rekla je Greta Drlja, iz Udruge Majke Terezije Gračac.

Gračačke tvornice odavno su prazne, a ozbiljnih investitora nema. Situacija je dodirnula dno prije dvije godine, kada je Gračac postao neslavni hrvatski rekorder u iseljavanju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju