Nakon dugotrajne nezaposlenosti zbog propasti tvornica, grupa žena iz Gračaca uzela je stvar u svoje ruke i pokrenula socijalno poduzeće. U tom dijelu Like, iz kojeg se iselio svaki šesti stanovnik, njihov je poduzetnički duh napokon donio pozitivan pomak.

Galerija


Grupa žena iz Gračaca okupila se u udrugu, osnovala socijalno poduzeće te povukla 400 tisuća kuna iz fondova Europske unije. Proizvodnja obuće temelj je njihova posla, ali bave se i keramikom i tkanjem.

Vezani članci Diana Prpić Diana Prpić iz Startaj Hrvatska: ''Batelu zamišljam kao svjetski poznati brend, želim ga staviti na stol svakoga kućanstva'' Sandale HGSS će imati pune ruke posla ove zime, pogledajte prizor od kojeg im je pao mrak na oči

Slavica Miličić, predsjednica Udruge Prospero Gračac, rekla je tijekom javljanju uživo u Dnevnik Nove TV da udruga uspijeva plasirati svoje proizvode.

"Koristimo mogućnosti društvenih medija, društvenih mreža, interneta i polako upoznajemo tržište s našim proizvodima. Ljudi nam se javljaju, mi s njima komuniciramo i prodajemo papuče", rekla je Miličić.

"Bit će nam drago zaposliti što veći broj žena. Kroz projekt smo ih o izradi obuće educirali 14, tako da ćemo ih u skorom periodu, ukoliko nastavimo s prodajom, i zapošljavati", dodala je Miličić.

Sa spomenutim poduzetnicama prostorije dijeli još jedna udruga koja je u listopadu kroz projekt "Zaželi" na dvije godine zaposlila dodatan broj stanovnica Gračaca.

"Zaposleno je 30 žena kao gerontodomaćice koje na terenu obilaze 164 korisnika, starije i nemoćne osobe", rekla je Greta Drlja, iz Udruge Majke Terezije Gračac.

Gračačke tvornice odavno su prazne, a ozbiljnih investitora nema. Situacija je dodirnula dno prije dvije godine, kada je Gračac postao neslavni hrvatski rekorder u iseljavanju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr