Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac pohvalila se da je stopa ugovaranja projekata u njezinu mandatu povećana više od pet puta. Međutim, ugovoreni su projekti jedno, a odrađeni i isplaćeni nešto drugo.

Galerija


Iz europskih strukturnih i investicijskih fondova prošle je godine Hrvatskoj isplaćena milijarda i 30 milijuna eura. Usporedbe radi, 2017. godine taj je iznos bio 639 milijuna eura.

Vezani članci Oriana Ivković Novomet iz GONG-a GONG: Hrvatski sabor jedini je parlament u EU-u koji već godinu dana ne objavljuje kako je glasao koji zastupnik. ''Imamo pravo znati'' Josipa Rimac Josipa Rimac našla bubu u autu, ali svejedno nije obrisala prepiske s mobitela: "Slažemo pakleni plan. Isplovljavamo nas tri"

U prošloj godini Hrvatska je mogla raspolagati s dvije milijarde i 900 milijuna eura. Raspisana su 153 natječaja, i sav je novac ugovoren, tvrdi Ministarstvo fondova Europske unije. No, ugovoreno ne znači i isplaćeno, ovjereno i raspisano.

Kako zapravo putuje novac iz EU fondova?

Alokacija je količina novca koja je na raspolaganju za natječaje. Zatim se raspisuje natječaj, nakon kojeg se  ugovara projekt i određuje koliko će mu se novca dati.

Nakon toga se iz proračuna korisnicima uplaćuje novac. Kada je projekt gotov, Hrvatska ovjerava troškove i šalje ih u Bruxelles, a zatim Bruxelles novac uplati u hrvatski proračun.

Jedan od najvećih projekata u prošloj godini je Pelješki most i pruga Vinkovci-Vukovar. No, ima projekata s kojima je dosta zapinjalo.

"Najviše problema ima s velikim infrastrukturnim projektima koji se odnose na aglomeracije u vodnom gospodarstvu. Razlog tomu je loša pripreme dokumentacije, što ima posljedice u provedbi samih projekata", rekla je ministrica Gabrijela Žalac.

Do sada je isplaćeno 17 posto iznosa kojeg imamo na raspolaganju do 2020.

Iz Ministarstva su rekli da su ove godine u planu dječji centar za translacijsku medicinu, centri kompetentnosti u srednjim školama, zatim pruga Hrvatski Leskovac-Karlovac, te nabava vlakova. Također, umirovljenici su se izborili za projekt ugradnje dizala u stambene zgrade.

"Znam da je Hrvatska gospodarska komora zaprimila preko 800 zahtjeva. Nakon analize pristupit ćemo pilot natječaju, a izmjenom operativnog programa ćemo vidjeti koliko je novca potrebno", rekla je ministrica Žalac.

U mandatu Vlade isplaćeno je milijardu i 980 milijuna eura, što je 17 posto od ukupno 10 milijardi i 700 milijuna kuna koliko imamo na raspolaganju do 2020.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr