Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki planovi za ovu godinu

Ugovoriti je jedno, a isplatiti drugo: Iako se Ministarstvo hvali projektima, novca iz EU fondova još uvijek nema

Video-zid Vjekoslava Đaića o povlačenju novca iz fondova Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 7
Video-zid Vjekoslava Đaića o povlačenju novca iz fondova Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 7 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Video-zid Vjekoslava Đaića o povlačenju novca iz fondova Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Video-zid Vjekoslava Đaića o povlačenju novca iz fondova Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Video-zid Vjekoslava Đaića o povlačenju novca iz fondova Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Video-zid Vjekoslava Đaića o povlačenju novca iz fondova Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Video-zid Vjekoslava Đaića o povlačenju novca iz fondova Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Video-zid Vjekoslava Đaića o povlačenju novca iz fondova Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Video-zid Vjekoslava Đaića o povlačenju novca iz fondova Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Video-zid Vjekoslava Đaića o povlačenju novca iz fondova Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Video-zid Vjekoslava Đaića o povlačenju novca iz fondova Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/8 >>
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac pohvalila se da je stopa ugovaranja projekata u njezinu mandatu povećana više od pet puta. Međutim, ugovoreni su projekti jedno, a odrađeni i isplaćeni nešto drugo.

Iz europskih strukturnih i investicijskih fondova prošle je godine Hrvatskoj isplaćena milijarda i 30 milijuna eura. Usporedbe radi, 2017. godine taj je iznos bio 639 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija izvješće revizora Muljanje s EU fondovima? Nepravilno potrošeno više od pet milijardi eura: "Ne spada pod prijevare, ali..." Slika nije dostupna važna rasprava Sabor odlučuje o osnivanju istražnog povjerenstva o EU fondovima: "Afera Softver nas je potaknula"

U prošloj godini Hrvatska je mogla raspolagati s dvije milijarde i 900 milijuna eura. Raspisana su 153 natječaja, i sav je novac ugovoren, tvrdi Ministarstvo fondova Europske unije. No, ugovoreno ne znači i isplaćeno, ovjereno i raspisano.

Kako zapravo putuje novac iz EU fondova?

Alokacija je količina novca koja je na raspolaganju za natječaje. Zatim se raspisuje natječaj, nakon kojeg se  ugovara projekt i određuje koliko će mu se novca dati.

Nakon toga se iz proračuna korisnicima uplaćuje novac. Kada je projekt gotov, Hrvatska ovjerava troškove i šalje ih u Bruxelles, a zatim Bruxelles novac uplati u hrvatski proračun.

Jedan od najvećih projekata u prošloj godini je Pelješki most i pruga Vinkovci-Vukovar. No, ima projekata s kojima je dosta zapinjalo.

"Najviše problema ima s velikim infrastrukturnim projektima koji se odnose na aglomeracije u vodnom gospodarstvu. Razlog tomu je loša pripreme dokumentacije, što ima posljedice u provedbi samih projekata", rekla je ministrica Gabrijela Žalac.

Do sada je isplaćeno 17 posto iznosa kojeg imamo na raspolaganju do 2020.

Iz Ministarstva su rekli da su ove godine u planu dječji centar za translacijsku medicinu, centri kompetentnosti u srednjim školama, zatim pruga Hrvatski Leskovac-Karlovac, te nabava vlakova. Također, umirovljenici su se izborili za projekt ugradnje dizala u stambene zgrade.

"Znam da je Hrvatska gospodarska komora zaprimila preko 800 zahtjeva. Nakon analize pristupit ćemo pilot natječaju, a izmjenom operativnog programa ćemo vidjeti koliko je novca potrebno", rekla je ministrica Žalac.

U mandatu Vlade isplaćeno je milijardu i 980 milijuna eura, što je 17 posto od ukupno 10 milijardi i 700 milijuna kuna koliko imamo na raspolaganju do 2020.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene