Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvještaj WEF-a

Skandinavija vodeća u rodnoj ravnopravnosti, Hrvatska 49. među 135 zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nordijskim zemljama žene očekivano uživaju najveću ravnopravnost, a Hrvatska polako napreduje, sudeći po izvještaju o ravnopravnosti spolova za 2012. godinu Svjetskog gospodarskog foruma (WEF), koji je objavljen u srijedu.

Od ukupno 135 zemalja na popisu Svjetskog gospodarskog foruma, neprofitne zaklade iz Švicarske, prva četiri mjesta zauzeli su Island, Finska, Norveška i Švedska, a Hrvatska je 49. U lanjskom izvještaju Hrvatska je bila 50., a to je mjesto ove godine zauzela Srbija, koje dosad nije bilo na popisu.

Zemlje s vrha popisa smanjile su jaz između žena i muškaraca za više od 80 posto, a zemlje na kraju popisa, poput Sirije, Čada, Pakistana i Jemena nisu razliku između statusa muškaraca i žena smanjile niti na pedeset posto.

Zemlje su rangirane prema sposobnosti da uklone rodne razlike na četiri ključna područja: gospodarska participacija i mogućnosti, obrazovna postignuća, zdravstvo i preživljavanje te politički angažman.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Old boys club" Daleko smo od stvarne ravnopravnosti: Žene češće upisuju doktorat, no muškarci zauzimaju više pozicije Slika nije dostupna Hrvatska 16. po ravnopravnosti spolova

>> Josipović upozorio na velik broj neprijavljenih silovanja

Prve četiri zemlje od 2006. do danas stalno su na nekom od prvih četiriju mjesta. 2006. bile su plasirane obrnuto nego 2012.: Švedska, Norveška, Finska pa Island. Sve četiri su svake godine premašile 80 posto.

Rodna ravnopravnost u Hrvatskoj ostvarena je 69 posto, a 2006. i 2007. kada je prešla 70 posto Hrvatska je bila 16. na nešto kraćem popisu od 115 zemalja. U kategoriji ekonomske participacije Hrvatska je 61., a 34. u području zdravstvene zaštite.

Izvještaj potvrđuje snažnu vezu između uspjeha u uklanjanju rodne diskriminacije i gospodarske razvijenosti zemlje. Očito je kako je još nužno globalno učiniti mnogo da bi muškarci i žene imali podjednaku priliku za ekonomski uspješan i politički angažiran zdrav život. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene